Krönika: Journalister har valt sida i Skurupspolitiken

De tidningar och program som rapporterat om det stormiga politiska läget i Skurup har inte lyckats hålla sig objektiva. DN, SVT, Sydsvenskan, Studio Ett och Skånska dagbladet för att nämna några. Det är faktiskt bara Ystads Allehanda – tidningen med starkast lokal förankring, med en redaktion i centrala Skurup – som har hållt sig från ett politiskt ställningstagande i rapporteringen. 

Man borde kunna förvänta sig mer av journalister. 

Skurup har under hösten bevakats nationellt på grund av en stormig kommunalpolitik. Sju avhoppare från Sverigedemokraterna annonserade att de tillsammans med S, V, L och C skulle bilda ny majoritet i kommunfullmäktige. Samtliga journalister har kallat denna händelse för en kupp. 

På kommunfullmäktigemötena har ordet kupp, men även statskupp, använts för att beskriva maktskiftet. Den tidigare majoriteten i kommunstyrelsen bestående av M, SkuP och SD anser att initiativet var en kupp därför att de sju avhopparna från SD har sina mandat för att folket röstade på parti och inte person. Folket är inte representerat i kommunfullmäktige när avhopparna inte längre står för den Sverigedemokratiska politiken – i alla fall inte på pappret. 

Genom att journalister beskriver maktskiftet som en kupp väljer man därför sida i den politiska konflikten. Det är inte hugget i sten exakt vad en kupp innebär. Men vad de olika definitionerna har gemensamt är att en kupp betyder en regelvidrig eller med våld tagen makt.

Maktskiftet i Skurup är inte regelvidrigt eller taget med våld. Politiska vildar, det vill säga ledamöter som väljer att avsluta medlemskapet i sitt parti men sitter kvar på sin plats i kommunfullmäktige, är tillåtet i svensk lag. Mandatet är personligt. 

Man kan tycka att maktövertagandet är fel. Men jag tycker att det är rätt att Sverige styrs av lagar. Politisk vilja finns för att förändra lagen, inte minst från Sverigedemokraterna själva som har lagt ett förslag om att reglera politiska vildar. 

I journalistik är ord viktiga. Inte minst när det handlar om delikata politiska konflikter och det är folkets företrädare som står under lupp. Så journalister, kalla det ingen kupp. 

Hanna Nyberg