Kärlek och affärer för Skurups nya handlare

Skurup. Efter fyra år i Vimmerby har flyttlasset landat i Skåne. Paret Frida Hamrin och Dennis Dahlin tar nu över ICA Supermarket i Skurup efter den musikaliska handlaren Mikael Karlsson.

Slöjmolnen har övergått till skiktmoln över ICA Skurup denna höstdag. Foto: Karl Ljungberg.

Slöjmolnen har övergått till skiktmoln över ICA Skurup denna höstdag. Foto: Karl Ljungberg.

Det har snart gått en månad sedan de nya handlarna Frida Hamrin och Dennis Dahlin tog över butiken.

På parkeringen står många bilar och det cirkulerar en del människor, främst från den äldre generationen. Två väninnor som tillsammans har varit och handlat kommenterar att de tycker det är spännande med lite nytt blod i butiken. De har ännu inte lärt känna de nya handlarna men har noterat att det unga paret arbetar aktivt på sociala medier, vilket de tycker är roligt.

Väl inne i butiken fyller kunder vagnar med citrusfrukter och svenska höstäpplen från den strategiskt tidigt placerade fruktavdelningen. Andra spanar in räkmackorna i den manuella disken.

Vidare in på lagerkontoret går det att skåda en något ovanlig syn.

– Här sitter högsta chefen, säger Dennis Dahlin.

”Chefen” som han refererar till är treåriga dottern Stella. Paret som precis har lämnat Vimmerby och för närvarande bor i Malmö har ännu inte hunnit hitta en förskoleplats åt henne. Så liksom sina föräldrar spenderar Stella dagarna i butiken.

Frida Hamrin kommer ursprungligen från Kalmar och Dennis Dahlin från Stockholm, och det var just när de jobbade i en ICA-butik i huvudstaden som deras vägar först korsades. Där blev de ett par och efter några år i ledande positioner inom ICA i Stockholm kände paret att det var dags att ta över en egen butik. Då hamnade de i småländska Vimmerby och efter fyra år där har nu flyttlasset gått till Skåne och Skurup.

Allehanda allehandor i tidningsstället. Skurupsposten har inte haft en pappersedition sedan några år tillbaka. Foto: Karl Ljungberg.

Allehanda allehandor i tidningsstället. Skurupsposten har inte haft en pappersedition sedan några år tillbaka. Foto: Karl Ljungberg.

Paret känner att de har blivit väl omhändertagna i Skåne än så länge. Dennis Dahlin uppfattar inte att hans stockholmsklingande dialekt har varit ett problem.

– Nej absolut inte, jag tycker att alla har varit trevliga och välkomnat oss väl, säger han.

Den nye handlaren jämför Skurup med Vimmerby och tycker att orterna har lite samma känsla, men att Skurup med sin närhet till större städer är något mer livfull.

– Men det är ändå så att det familjära finns, det personliga mötet i butiken, säger Frida Hamrin.

Den delen av butikslivet är viktig för Frida Hamrin. Hon berättar om hur det var under coronapandemin i Vimmerby. Det var en ensam tid för många av de äldre och ett besök i affären fyllde då en viktig social funktion för dem. För henne är en butik inte bara ett ställe där man handlar mat.

– Jag tror ICA-butikerna har en stor roll i samhället och det är väl också en av de grejerna som vi brinner mycket för. Att jobba med sponsring till barn och ungdomar och vara med där det händer, det är också en del av vårt uppdrag, säger hon.

Ingefära, citrusfrukter och det unga handlarparet Dennis Dahlin och Frida Hamrin. Foto: Karl Ljungberg

Ingefära, citrusfrukter och det unga handlarparet Dennis Dahlin och Frida Hamrin. Foto: Karl Ljungberg

Paret sätter enligt Dennis Dahlin ribban högt, men vad de har för specifika planer för butiken är han fåordig om.

– Det kommer att hända en hel del framåt, sen exakt vad och när, det kan vi väl ta vid nästa intervju, säger han.

Några omsättningar bland personalen blir det inte vid ägarbytet. Den befintliga personalstyrkan består, men i något förändrade roller och paret säger sig jobba mycket med effektivisering internt.

– Vi är riktiga nördar inom det här, vi brinner för att vara en del av butikslaget och driva utvecklingen genom medarbetarna, säger Dennis Dahlin.

Som slutord vill paret tacka Skurupsborna för hur de har tagits emot i samhället.

– Vi är väldigt tacksamma för det mottagande vi har fått och ska se till att…, inleder Dennis Dahlin sin mening med innan hans affärs- och livspartner Frida Hamrin fyller i:

– Inte göra dem besvikna.

Text: Karl Ljungberg.