Lokala legender och Skurupsskrönor

SKURUP. Spöken, sägner och övernaturliga väsen kommer snart till Svaneholms slott. Den 21 februari håller Sigbritt Papp föreläsningen “Skrock och Skrönor” om lokala myter och varelser ur folktron.

Vad kommer föreläsningen att handla om?

– Dels kommer det handla om allmänna väsen som finns i naturen, till exempel Bäckahästen, älvor och lyktagubbar. Sen är det även speciella personligheter, spökpersonligheter kan man säga, som finns i våra trakter.
Det kommer också bli lite om oss moderna människor. Vi säger att vi inte tror på skrock men ändå så går vi inte under stegar och tar inte in ljung som blomma på hösten.

Varför tycker du att det är intressant med just sägner och myter?

– Det är ett intresse som väcktes för väldigt länge sedan när jag började som lärare på 70-talet. Då fanns det en lärare som hette Elsa Nilsson som bodde i Västra Hammenhög. Då berättade hon sina historier och jag skrev upp dem och tyckte de var rätt spännande. Så intresset väcktes då. Sen har jag genom åren varit intresserad av det övernaturliga.

Har du någon lokal favoritsägen?

– Jag tycker att munken på Svaneholm är trevlig. För det är många som har sett honom, eller märkt honom, för han har burit upp tunga saker från den här Munkagången. Det är en gråklädd Franciskanermunk som då blev mördad av den första ägaren till Svaneholm och sägs vara inmurad i väggen där. Att det är flera som sett honom tycker jag är lite spännande, och han är ju väldigt snäll! Det är ju inte alla spökena som är jättesnälla.

Text: Ebba Bergström
Bild: Privat