M i Skurup öppna för SD-samarbete

m vit

SKURUP. Moderata kommunpolitiker vill ha ett samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagen. Skurup är inget undantag.

Ledande moderata kommunpolitiker går emot partiledningens linje visar en undersökning som utförts av SVT.

Av alla tillfrågade tycker 54 procent att det är ett bra förslag att Moderaterna skulle regera med stöd av Sverigedemokraterna.

– Jag är öppen för alla vägar som ger moderater ett ökat inflytande över politiken, säger Johan Boliner, vice ordförande i kommunstyrelsen i Skurup.
Trots det ser Johan Bolinder problem med samarbetet. Han uppger att Sverigedemokraterna inte är på den ”högra planhalvan” i många sociala frågor utan i bästa fall ett mittenparti.

– Däremot så står ju Moderaterna och Sverigedemokraterna närmre varandra i migrationsfrågan än vad många andra partier gör, säger Johan Bolinder.

Sedan årsskiftet styr Moderaterna med stöd av Sverigedemokraterna i Gävle kommun. Ett samarbete som den moderata partiledningen inte uppger sig vilja ha på riksdagsnivå.

– Vi moderater behöver leda en regering som gör Sverige starkare, som bryter utanförskapet, som ser till att fler kommer i arbete, sa Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till SVT på måndagen.

Hon förklarade vidare att ett samarbete med Sverigedemokraterna därmed inte är ansvarsfullt.

På tisdagen gjorde partiledaren åter klart att det inte är aktuellt med ett SD-sammarbete. I SVT:s Aktuellt sa Anna Kinberg Batra att lönsamhet i arbete, integration och samarbete med andra länder är exempel på områden där partierna tycker tvärt emot varandra.

En källa inom partiet har däremot uppgett för Dagens Industri att samarbetet i Gävle är ett test, godkänt av partiledningen. Det skulle kunna ge en hint om hur ett potentiellt samarbete skulle kunna gå vid valet 2018 eller vid ett eventuellt extraval.

Några andra som också följer utvecklingen i Gävle är Moderaterna i Skurup.
– Det blir intressant att följa hur det fungerar i praktiken, säger Johan Bolinder.

Text: Lisa Horn