Mysgruppen blev politiskt slagträ

Skaparen Robin Jönsson fick nog.

Skaparen Robin Jönsson fick nog.

SKURUP. Facebookgruppen ”Tala fritt i Skurup” har stängts ner. Gruppens skapare Robin Jönsson kände att det tillslut blev för jobbigt att hålla koll i forumet.
– Jag har nog med att uppfostra mina egna barn och orkar inte se efter vuxna människor på nätet, säger Robin Jönsson.

”Tala fritt i Skurup” skapades som en sidogrupp till ”Debatt i Skurup” eftersom debattgruppen hade kommit att handla om allt från upphittade katter till vem som gjorde bäst pizzor i byn. ”Tala fritt” skulle handla om frågor av den kalibern.

Nu har ”Tala fritt” stängts ner för överskådlig framtid. Gruppens skapare och administratör, Robin Jönsson berättar om beslutet.

– Den största anledningen till att gruppen stängdes ner var för att det mot slutet blev ett forum att föra specifik propaganda. Diskussioner som hörde hemma i debattgruppen hamnade i ”Tala fritt” i stället. Det blev enkelspårigt och kommentarernas karaktär var ett återkommande problem, säger Robin Jönsson.

Även ”Debatt i Skurup” har i omgångar stramats åt och städats upp av gruppens administratörer. Ett problem som rått är falska användare och kommentarer som inte låg inom den civila tonens gränser.

Det har riktats anklagelser om censurering mot Robin Jönssons hantering av diskussionen i ”Tala fritt”. Detta tar han inte på särskilt stort allvar.

– Sådana kommentarer har ofta kommit när jag nekat uthängning eller smutskastning av enskild person. Detta handlar bland annat om politiker och tjänstemän i kommunen. Viktigt att komma ihåg är också att Facebook själva har regler för vad som får lov att skrivas, säger Robin Jönsson.

Robin Jönsson har i grund en liberal syn på yttrandefrihet och medborgardialog. Han har en bakgrund som politiker för Vänsterpartiet i Skurups kommun där han försökte främja den lokala demokratin.

Men han beskriver sin egen vision för gruppen som något naiv.

– Allra helst hade jag inte velat vara inne och peta i någon kommentar alls, det hade varit drömmen. Men jag vill kunna försvara vad som står på sidan. Du får tycka vad du vill men du måste vara saklig och kunna föra dig sansat i en diskussion, säger Robin Jönsson.

Framtiden för ”Tala fritt” är oviss men flera intressenter har uttryckt vilja att ta över gruppen. Robin Jönsson däremot, har gjort sitt.

– Jag har nog med att uppfostra mina egna barn och jag har ingen energi att hålla efter vuxna, säger Robin Jönsson.

”Debatt i Skurup” har stängts ner permanent medan ”Tala fritt i Skurup” har arkiverats.

Text: Henrik Pehrsson 
Foto: Privat