Polisen har inte kommit medborgarna närmare efter omorganisationen

16815830345_b45ff4feef_k

SKURUP. Syftet med polisens omorganisation var att polisen skulle komma medborgarna närmare. Nu riktas istället kritik mot att fokus har flyttat från lokalt till regionalt.

Det tre senaste åren har varit en turbulent period för Skurups polis. I mitten av augusti förflyttades Patric Nihlén, Skurups tidigare kommunpolis, till Ystad. Men en ersättare kommer inte att vara på plats förrän i slutet av oktober.

Eva-Gun Westford, polisens presstalesman i Region Syd, anser att resurser inte har räckt till efter omorganisationen. Vidare påpekar hon att dem inte har kunnat anställa poliser i den utsträckning som velat.

-Innan omorganisationen kunde vi fokusera på våra egna kommuner, men nu måste vi ta hänsyn till hela landet, säger Eva-Gun Westford.

Polisens frånvaro har mötts av hård kritik. Säkerhetschefen i Skurup, Malin Ekblad, är besviken över att Skurup har bortprioriterats bara för att det är en mindre kommun.

– Jag förstår inte hur polisen ska komma medborgarna närmare om det inte finns en kommunpolis på plats, säger Malin Ekblad.

Enligt en undersökning från Polisförbundet upplever 87 procent av region syds yrkesverksamma poliser att dem inte har kommit medborgarna närmare. Hela 90 procent anser även att polisen har blivit mindre effektiv och enhetlig efter omorganisationen.

Mats Cronhag är lokalpolisområdeschef och har förståelse för de som anser att polisen inte har kommit medborgarna närmare. Samtidigt påpekar han att omorganisationen fortfarande är i process och att man inte kan se några tydliga resultat förrän nästa vår.

FAKTA:
Omorganisationen är den största förändringen som skett inom polisen sedan 1965. I januari 2015 blev 23 polismyndigheter till en. Vidare har 26 regioner omfördelats till sju, där Skurup är indelad i Region Syd tillsammans med resten av Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg.

Text: Cornelia Mikaelsson