Problem med cykelstölder vid stationen

SKURUP. I fredags eftermiddag stals Marianne Rönnbergs cykel.
– Det är allmänt känt att det stjäls mycket cyklar nere vid stationen, men kommunen gör inget åt det, säger Marianne.

Det var mellan klockan 15 och 16 i fredags som Marianne Rönnberg upptäckte att hennes cykel var borta. Den vita damcykeln stod vid stöldtillfället på cykelparkeringen nere vid Skurups station. Det är första gången som Marianne blir av med en cykel i Skurup. Hon har polisanmält stölden men hon hyser inget hopp om att polisen ska lyckas lösa fallet, berättar hon för Skurupsposten via chattfunktionen Messenger.

”Utredningen läggs bara ner eftersom det saknas bevis”.

Enligt Marianne Rönnberg har cykelstölderna vid stationen pågått i flera år. Hon tror att det är lätt för cykeltjuvar att verka ostört överallt idag, inte bara på en mindre ort som Skurup.

Cykelparkeringen vid Skurups station.

Ungefär var tredje vecka sedan i juli i år har Skurupsbon Annika Johansson passerat stationen. Då har hon lagt märke till en bil med släp som kommer till Skurups station och plockar med sig cyklar. Annika Johansson är medveten om att Skurups kommun också hämtar upp övergivna cyklar från stationens cykelparkering ibland.

”Jag vet ju inte om just de cyklarna jag sett bli hämtade är stulna eller om det är stöld alla gånger, men konstigt om folk inte cyklar hem dem i så fall”, berättar Annika Johansson.
”Kanske är det vissa som tappat sin cykelnyckel eller inte orkat cykla hem.”

Både Marianne Rönnberg och Annika Johansson tror att övervakningskameror nere vid stationen hade kunnat motverka fler cykelstölder. Tidigt i somras skickade Arne Nilsson (SD) in en motion till kommunen där han föreslog att ett vaktbolag ska patrullera utsatta platser i Skurup. Arne Nilsson föreslog även kameraövervakning på utsatta platser i kommunen. Kommunfullmäktige biföll motionen i maj men bordlade den i väntan på en ekonomisk utredning samt en noggrann inventering av utsatta platser i kommunen.

Text och foto: Elisaveta Gräsbeck

Fotnot: läs Skurupsposten imorgon för kommentar från kommunens säkerhetsansvarige Malin Ekblad angående cykelstölder och övervakningskameror i Skurup.