Reko-ring ger nya försäljningsmöjligheter

Varje reko-ring har en lokal Facebookgrupp där det går att göra beställningar.

Varje reko-ring har en lokal Facebookgrupp där det går att göra beställningar.

SKURUP. Skurup har blivit med reko-ring. En ny möjlighet för lokalbor att köpa närproducerad mat. Försäljningen sker via Facebook.

På onsdag den 30 september är det dags för Skurups nästa reko-ring. Reko står för rejäl konsumtion och konceptet innebär att konsumenten kan köpa ekologiska och lokalproducerade råvaror direkt från producenten, utan mellanhänder. Kontakten sker på sociala medier.

Det finns ett flertal reko-ringar runt om i Skåne och den i Skurup är det senaste tillskottet. På onsdagar mellan 18:30-19:00 jämna veckor sker träffarna på Coops parkering. Då kan kunderna hämta sina beställningar som de gjort tidigare under veckan i reko-ringens Facebookgrupp. 

Johanna Rasmusson är initiativtagare till Skurups reko-ring där hon också själv säljer sina varor. Hon är nöt- och hönsbonde på Bosarpsgård och berättar om sin upplevelse av förra träffen.

– Jättepositiv, jättebra stämning och alla var glada och försäljarna var jättenöjda. 

De flesta bönder åker runt till olika reko-ringar, oftast är det flera träffar under samma kväll på närliggande orter. För många har det blivit det primära sättet att sälja på.

– Jag skulle säga att det är två tredjedelar av vår köttförsäljning, om inte mer säger Johanna Rasmusson.

Om man aldrig handlat på reko-ring innan tycker Johanna Rasmusson att man inte ska stressa upp sig.

– Om man känner sig osäker kan man bara kom dit, man måste inte inte beställa det första man gör. Man kan komma dit och kolla och prata med lite producenter. Att beställa är väldigt enkelt, det är bara att kontakta butiken på Facebooksidan.

Text: Karin Karltun

Bild: Skärmdump från Facebook