Sånglärare gör comeback med hyllad jazzskiva

Elisabeth Melander nya skiva har hyllats i bland annat Sydsvenskan.

Elisabeth Melander nya skiva har hyllats i bland annat Sydsvenskan.

Elisabeth Melander som jobbade på Skurups folkhögskolas musiklinje ser tillbaka på åren i Skurup och comebacken efter en tids sjukdom. Hennes råd till studenterna idag är att fortsätta drömma men också hålla hårt i verkligheten.

Vem: Elisabeth Melander, jobbade som sånglärare på musiklinjen 1986-1989
Ålder: 59 år
Gör: Universitetslektor i sång på Musikhögskolan i Malmö
Aktuell med: Det nya albumet ”Reflections of A Voice”

Hur minns du Skurups folkhögskola?

Jag minns den väldigt vackra vägen som tog mig ut till skolan varje vecka. Det var väldigt mysigt. Vi hade ett gott lärarteam och vi arrangerade många uppspel och såg till att blanda in alla musiker. Jag hade ju ingen ensemble, det var nåt jag gjorde på sidan om. Men eftersom jag utvecklade en ny utbildning på Musikhögskolan samtidigt kunde jag inte fortsätta. Det blev ohållbart för mig att fortsätta åka till Skurup.

Vilken känsla har du från de åren?

Jag har ju själv gått på Framnäs folkhögskola i Piteå och jag älskade mitt liv där. Vi kom varandra så nära för det var så familjärt. Den känslan kom tillbaka när jag jobbade i Skurup, och det var roligt. De som bor på skolan har ofta bara sig själv att ta hand om så blir det så enkelt att göra saker tillsammans.

Vad gör du idag?

Jag jobbar fulltid på Musikhögskolan sen 1985 med att utbilda sångpedagoger, och har under mina tio första år även jobbat som tillresande lärare på Sveriges övriga musikhögskolor. Det blir allt från heavy metal och jazz till hiphop.

Du har precis släppt en skiva, ”Reflections of A Voice”, som blivit hyllad. Hur känns det?

Det är superkul. Jätteroligt. Jag började sjunga när jag var 13 år och sen har det varit en stor del av mitt liv. Jag var borta ett tag på grund av sjukdom när min röst försvann, så skivan blev som en comeback. Det har varit en tuff tid, så det var extra roligt att få så positiv respons.

Vad vill du säga till dem som går musiklinjen i dag?

Många har stora drömmar, men det är viktigt att komma ihåg verkligheten också. Jag fick lära mig det, idag handlar det mer om att ”du kan bli vad du vill”. Jag vill att folk ska drömma, men kom ihåg att fundera på om du verkligen vill göra musikkarriär. Kanske du vill bli lärare eller ha musiken som hobby. Det är tufft idag och många som vill ta del av samma kaka.

Text: Robert Olsson
Foto: Elisabeth Melander