Skivarpsbonde har sett pumporna växa i popularitet
SKIVARP. När träden skiftar färg och temperaturen sjunker startas trådar på sociala medier med en brännande fråga: Var kan man köpa pumpor? Mats Persson har odlat och sålt den eftertraktade gurkväxten i snart trettio år.
Mats Persson har odlat pumpor på sin fars gamla gård vid Öremöllavägen mellan Skivarp och Abbekås sedan mitten på 1990-talet.
Hans intresse för pumpaodling tog fart efter att han läst en artikel om högtiden Halloween som då var stor i USA och sakta på väg till Sverige.
— Jag tänkte att man måste vara tidigt på om man ska vara med, säger han och roar sig över hur annorlunda situationen var då jämfört med nu då det finns pumpa i allt från soppa till kaffe.
— När jag var liten visste jag inte vad en pumpa var nästan.
Under den första tiden ökade efterfrågan för varje år som gick då allt fler började fira den nya högtiden. Nu menar Mats Persson att efterfrågan stabiliserats något.
I år har han emellertid valt att plantera färre pumpor än vanligt då coronapandemin lett till att den traditionella potatismarknaden i Skivarp, där många pumpor brukar gå åt, blev inställd.
Hur många pumpor som blir sålda är inte så viktigt för Mats Persson. För honom är pumporna en kul bisyssla han ägnar sig år vid sidan om vete- och kornodlingen.
Pumpafröna sår Mats Persson i maj och i mitten av september är pumporna redo för skörd. Enlig honom är Skåne en ypperlig plats att odla pumpor eftersom de behöver mycket vatten och värme.
— Relativt bra, lite i torraste laget, kommenterar Mats Persson årets skörd.
Bland Mats Perssons kunder är det de klassiska orangea halloween-pumporna som är den stora favoriten.
Personligen är han emellertid inte intresserad av annat än odlandet. Trots att Mats Persson odlat pumpor i snart trettio år är han ingen stor pumpafantast och njuter varken av att karva eller äta det han odlat.
Lagar du mycket mat på pumpa?
— Nej, jag har smakat och det räcker.
Text och foto: Patricia Torvalds