Skoltid omprogrammeras för Skurups förskolebarn

fasanen

SKURUP. Barnen i Skurups förskolor ska få programmera på skoltid. Med Beebotar och problemlösning ska barnen förberedas för ett digitaliserat samhälle.

Beebotar är robotar på hjul som med sina knappar kan styras för att lära barnen om programmering. Inne på Fasanens förskola laddar de just nu sina batterier.

-Det är bara fantasin som sätter stopp när det handlar om beebotarna. Innan så trodde jag att det handlade om siffror. Men det här är så himla smart uttänkt med det logiska tänket och det väcker ett intresse, säger Sanne Rudelius, pedagog på Fasanens förskola.

Genom olika övningar ska barnen under skoltid lära sig mer om programmering och problemlösning med lek och nyfikenhet. Det är ett sätt att förberedas för den teknik och digitalisering som väntar.

-Programmering handlar om kreativitet och problemlösning. Man brukar kalla det för det nya moderna språket, säger Annelie Medoc, IKT pedagog på Skurups kommun.

Anledningen till satsningen handlar om en digitaliseringsplan som Skolverket lämnat till regeringen. I Skurup har förändringarna redan börjat. För barnen ska det ge en teknisk grund oavsett om man fortsätter med programmering eller inte.

-Jag tycker det är spännande, jag vill lära mig mer. Lära sig mer kan man göra genom barnen också. Det är de som är snabbtänkta, kvicka och väldigt smarta, säger Sanne Rudelius.

Text och foto: Maja Persson