Skurupsborna dök inte upp på Skurupsfesten

SKURUP. Det har varit en ekonomiskt tuff sommar för Skurupsfesten med få biljetter sålda. Arrangören Martin Venhammar drar många lärdomar – men ger inte upp. 

Skurupsfesten är över för i år. Namn som Pedalens pågar, Sannex och Oscar Zia skulle locka en publik i olika åldrar och smak. Med undantag för familjedagen i juni som lockade runt 1000 barn och vuxna till Folkets park var intresset inte särskilt för högt för musikevenemangen hos Skurupsborna. 

– Vi har inte ens varit i närheten av 150 biljetter som behövdes för att gå runt, säger arrangören Martin Venhammar, som till vardags jobbar som lagerchef. 

Sångaren i det bokade bandet Sannex hade också hoppats på större uppslutning. 

– Det är vanligt att man säger att det aldrig händer något i sin stad, men sedan tittar man på Fångarna på fortet istället för att dyka upp, säger Andreas Olsson.

Förklaringarna är många. 

– Jag tror dels att det handlar om covid-19. Folk har varit instängda. Och så helt plötsligt får man gå ut! Det är ju en omställning, säger Martin Venhammar.

En annan faktor är priset. Konsertbesökarna betalade 300 kronor för en biljett på plats eller 230 kronor i förköp.

– Visst kollar man på priset. Men jag tycker inte att jag legat speciellt högt i pris på mina evenemang. Om jag hade vetat att det kom 300 personer till ett evenemang så hade jag ju kunnat ta ett lägre pris, säger Martin Venhammar.

Ekonomiskt har Martin gått back på att arrangera festen. Därför drar han många lärdomar från årets upplaga. 

– Jag kommer inte kunna arrangera Skurupsfesten i eget regi. Jag har tappat så pass mycket 2022.

Lösningen är att samarbeta. Tillsammans med sponsorer, föreningar och kommunen tror Martin att det är enklare att få hjälp att arrangera Skurupsfesten. Trots sommarens dystra besökssiffror ser han ljust på framtiden. 

– Jag vill bli ihågkommen som han som arrangerar schyssta musikevenemang i Skurup, säger Venhammar. 

Blir det någon Skurupsfest 2023? 

– Det är faktiskt inte helt omöjligt! Förhoppningsvis blir det ett 2023 med evenemang i Skurup, där jag är involverad tillsammans med många andra. Jag har faktiskt redan börjat prata med Sannex.

Namn: Agnès Ericson


Fakta: Så många biljetter såldes 

18 juni – Familjedagen: 1036 barn och vuxna (varav 436 betalande vuxna). 

23 juli – Pedalens pågar: 97 betalande gäster 

10 augusti – Sannex: 127 betalande gäster 

10 september – Oscar Zia/Mattias Nederman: 99 betalande gäster 

30 september – Oktoberfest med Spootlajtz: 73 betalande gäster