Polisen famlar i blindo med anmälningar

SKURUP. 17 ensamkommande har anmälts för grovt bidragsbrott efter att ha fått sin ålder uppskriven.
– Vi vet inte ens om det de har gjort är olagligt, säger utredare Karl-Magnus Rosengren.

Det var under fredagen som 17 anmälningar av ett helt nytt slag kom in till polisen. Skurups kommun valde då som första kommun i landet att polisanmäla ensamkommande flyktingar som de menar ljugit om sin ålder. De anmälda är mellan 16 och 22 år. Som Skurupsposten tidigare skrivit rör det sig om felaktigt utbetalda kostnader för bland annat boende på HVB-hem.

Karl-Magnus Rosengren ansvarar för polisutredningen.

– Det finns inget prejudikat för såna här anmälningar, säger han.

I dagsläget vet inte Karl-Magnus Rosengren om det ens rör sig om brott. Eftersom de aldrig utrett något liknande väntar de spänt på åklagarkammarens svar.

– Vi för en diskussion huruvida detta är juridiskt hållbart, innan dess kan jag inte säga om det kommer leda till åtal, säger han.

Bland annat har Sydsvenskan uppmärksammat ett fall, i vilket en elvaåring från Afghanistan polisanmälts. Skurupsposten kan dock avslöja att det fallet var avskrivet, redan innan Sydsvenskans publicering.

– Vi skrev av det fallet direkt, det gick aldrig ens vidare till åklagarkammaren, det rörde sig inte om ett brott, säger Karl-Magnus Rosengren.

Hur mycket pengar det rör sig om kan Karl-Magnus Rosengren inte avslöja. Eftersom utredningen befinner sig i ett så pass tidigt stadium är mycket sekretessbelagt. För att ett bidragsbrott ska klassas som grovt krävs det att det överskrider 227 000 tusen kronor, enligt åklagarmyndighetens egna riktlinjer.

Polisanmälan kommer som ett resultat av en motion från Sverigedemokraterna som röstades igenom i september 2018. Enligt den kommer kommunen också kräva en full återbetalning av de felaktiga utbetalningarna.

Text: Isak Santesson
Foto: Skurupsposten