Skurups folkhögskola anmäld till Skolinspektionen

Moderaterna och Sverigedemokraterna utreder Skurups folkhögskola. Anledningen är att skolan filial i Malmö hyr lokaler av studieförbundet Ibn Rushd. I höstas anmäldes Skurups folkhögskola till Skolinspektionen. Anmälaren menade att eleverna utsattes för ”överexponering av islam”. Skolinspektionen har lagt ner ärendet.

I tisdags rapporterade Sydsvenskan om att Skurups folkhögskolas filial i Malmö hyr lokaler av det muslimska studieförbundet Ibn Rushd, som ligger i samma byggnad.

SFI-läraren på filialen i Malmö, Annica Sören, säger till Sydsvenskan att det är på grund av platsbrist. Eleverna har blivit så många att man behövde fler lokaler.

Skurups folkhögskola jobbar på att få nya lokaler och om allt går i lås kommer Folkhögskolan flytta in i nya lokaler i slutet av mars, säger Mats Billberg Johansson, ordförande för Skurups folkhögskoleförening.

– Vi flyttar förhoppningsvis in i nya lokaler i närheten. Det har varit planen hela tiden. Dessutom kommer vi ha kvar en del lokaler hos studjefrämjandet, säger Mats Billberg Johansson.

Lokalhyrningen av Ibn Rushd anmäldes i november förra året av Rickard Kentander, styrelseledamot i Humanisterna Syd, som anser att SFI-eleverna ”överexponeras för islam”. Skolinspektionen lade ner anmälan.

modde

Skärmbild från Moderaterna i Skurups facebooksida.

Sverigedemokraterna lade en motion i Skurups kommunfullmäktige där de ville utreda om folkhögskolan har haft SFI-utbildning ”i det kontroversiella muslimska studieförbundet Ibn Rushds lokaler”. Det är ”helt oacceptabelt, om det är riktigt”. Dessutom vill de dra in kommunens bidrag till skolan.

Moderaterna utreder också ärendet och kräver svar från Lena Axelsson (S), ordförande i kommunfullmäktige och styrelseledamot i folkhögskolans förening.

Åsa Ekblad, gruppledare för Moderaterna i Skurup, hänvisar till den kritik som finns mot Ibn Rushd, bland annat en rapport från MSB som pekar på kopplingar till Muslimska brödraskapet. Hon säger även till Sydsvenskan att hon inte har läst hela Skolinspektionens beslut.

sd

Sverigedemokraternas motion till kommunfullmäktige.

– Det är kul att äntligen bli uppmärksammad av politikerna, säger Mats Billberg Johansson.

En av de saker som Mats Billberg Johansson reagerade på var att sverigedemokraten Lars Nyström ville strypa det stöd kommunen ger till skolan.

– Vi har inte fått något stöd från kommunen. Åtminstone inte så länge jag varit med, säger Billberg Johansson.

Han menar också att det råder ett visst förakt mot folkhögskolan i kommunen.

– Det pratas illa om skolan av orsaker som jag inte riktigt vet, säger Mats Billberg Johansson.

När uttalandet om islamisering kommer på tal är Mats Billberg Johansson tydlig med att påpeka att det nog är bra för politikerna att ta reda på mer om Ibn Rushd innan de uttalar sig.

Skurupsposten har sökt Lars Nyström för en kommentar.

Text: Henrik Smångs & Joakim Forsell
Foto: Arkiv