Abbekås GK – en tävlingsinriktad fritidsgård

Steve Hatton är den som drillar klubbens juniorer.

ABBEKÅS. Golfaren Maja Stark från Abbekås var med i det europeiska lag som vann Solheim Cup för några veckor sedan. På hemmabanan sporrar ett gäng ungdomar varandra till att gå i hennes fotspår.

Abbekås GK har ett resultatmässigt bra år att se tillbaka på. Såväl herrlaget som damlaget avancerade en division under sommarens lag-SM. Damlaget, som till största del består av juniorer, tillhör därmed den högsta divisionen kommande säsong. Lägg därtill Maja Starks prestationer. Hon befinner sig för tillfället på tävling i Shanghai, där hon efter en spelad runda delar ledningen med Wichanee Meechai.

Inte heller på juniorsidan har framgångarna låtit vänta på sig. Detta har resulterat i flera topplaceringar på Svenska Golfförbundets individuella rankinglistor. Pojkar födda 2009 är ett exempel på detta. På plats ett av landets alla 14-åringar återfinns Olle Evald, på plats fyra August Rydberg och på plats tretton Karl-Axel Almholt. Samtliga från Abbekås GK.

Klubbchef Lasse Stark nämner flera möjliga förklaringar till den framgångsrika juniorverksamheten. Slumpen återkommer ett par gånger under samtalet. Flera av juniorerna bor i närheten och många har föräldrar som spelar golf. Detta har gjort golfen tillgänglig för just dessa barn. Samtidigt tror klubbchefen att hans dotter, Maja Stark, har varit en stor inspiration för många. Tränaren Steve Hattons betydelse poängteras också.
– Rekryteringen av Steve för tre år sedan har blivit väldigt bra. Han är en bra tränare med ett stort engagemang för ungdomarna. Han ger dem uppmärksamhet och tar sig alltid tid att hjälpa även om de inte har en inbokad tid med honom. 

”Ungdomarna vi har är träningsflitiga och tycker att golf är jäkligt kul”, säger Lasse Stark.

Såväl Lasse Stark som Steve Hatton lyfter fram tävlingsvana som en viktig faktor. Klubben arrangerar många juniortävlingar där spelarna ges chansen att bygga på sin erfarenhet. 
– Vi har en grupp på elva juniorer som tävlar. Dessa tränar tillsammans. De är bra kompisar men kommer hit varje dag och tävlar mot varandra. Alla vill vara “the top dog”. Det är en fantastisk atmosfär och man får inte heller glömma att det är en bra golfbana med bra träningsfaciliteter, säger Steve Hatton.

Är du rädd att ungdomarnas glädje till sporten ska försvinna bland alla tävlingsmoment?
– Nej, det är jag inte. Men jag har märkt att man ofta är rädd för detta i Sverige. Ungdomarna älskar att tävla och de klagar aldrig på det. De tävlar och sen skrattar de när de går hem. Men jag försöker hela tiden att göra tävlingarna till ett roligt inslag på träningen. Det går att tävla på så många olika sätt, säger Steve Hatton.

Steve Hatton kom till Sverige och Abbekås för tre år sedan efter tjugo år som tränare i Schweiz. Han periodiserar träningarna efter spelarnas tävlingsschema.
– Nu är tävlingarna slut för året och då går vi över till att träna mer kraft och explosivitet. På sommaren är det mer närspel och mental träning. 

På träningsfältet står August Nilsson. Inför säsongen gick han över till att tävla för Abbekås GK. 
– Jag bytte eftersom min flickvän spelar här och jag visste att Steve är en bra tränare. Nu pendlar jag hit två till tre gånger i veckan från Skanör för att träna. De andra dagarna spelar jag på Flommens GK. 

August Nilsson tar en paus i träningspasset för att berätta om sin nya hemmaklubb.

 – Det finns jättebra träningsresurser här. Det är också en trevlig klubbmiljö, alla hälsar på varandra och är vänliga. Det är kul att vara här och det känns som en fritidsgård, säger August Nilsson.

Mobiltelefonen används till att filma svingen för att identifiera förbättringspotential.

Text och bild: John Johansson