Thai Sky Express: tråkig lokal, men skenet bedrar

Skurupsposten testar lunchrestaurangerna

Thai Sky Express ligger intill Skurups station.

SKURUP. Man ska inte döma hunden efter håren. Restaurangens glädjelösa inredning dämpar aptiten såväl som förväntningarna. När maten väl anländer kommer den med en läxa. Thai Sky Express är näst på tur i Skurupspostens restaurangtest.

Miljö
Intill tågspåret ligger Thai Sky Express, en tegelfasad med fönster och dörr. Restaurangen känns nästan kamouflerad, som om den försöker gå obemärkt bland snarlika grannbyggnader. Vore det inte för skylten med restaurangens namn och bilderna på ett hopkok av asiatiska rätter utanför hade huset kunnat misstas för vilken bostadsrätt som helst.  

Vi får känslan av att Thai Sky Express är tänkt att vara ett takeaway-ställe i första hand. Interiören är nämligen inte särskilt inbjudande. Svarta bord, vita väggar. På ena väggen hänger några avmålade rådjur. I fönstret står en krukväxt. Annars är det tomt. Thailand har aldrig känts så långt borta.

Interiören på Thai Sky Express lämnar mycket att önska.

Mat & dryck
Utbudet på Thai Sky Express är stort. Även om köket är uttalat thailändskt finns sushi och poké bowls också på menyn. Vi beställer en handfull rätter. Kockarna verkar ta det här med “express” på allvar. Vi behöver inte vänta länge, och portionerna är rejäla.

Det vore tjänstefel att inte pröva pad thai på en thairestaurang. När den kommer in ser den blek ut. Jag blir orolig. Den sedvanliga limeklyftan saknas. Jag greppar pinnarna med försiktighet. Men jag ska snart få äta upp min oro. Efter första tuggan inser jag att limen vore överflödig. Jag vill inte förändra någonting med den här rätten. Kycklingen är perfekt. Salt, men inte för salt. Nudlarna gifter sig med det krämiga ägget. En nätt hetta omfamnar rätten utan att ta över. Jordnötterna och vitkålen kommer med ett läckert crunch. Rätten är inte överbefolkad med ingredienser som pad thai ofta kan vara. Varje beståndsdel känns avvägd och utvald. Rätten briljerar i sin enkelhet.

Vi beställer in några dagens. Den friterade kycklingen är enastående. Paneringen är frasig utan att vara hård. Lite sötsur sås hade lyft den till skyarna. Den wokade biffen rimmar med grönsakerna och såsen. Tillsammans utgör de en harmoni. Sushi på thairestaurang kan kanske klassas som landsförräderi. Trots det är sushin välrullad och god. Dagens svagaste rätt heter pad Bangkok. Rätten är ingen katastrof, men förvånansvärt smaklös och tam i jämförelse med de andra fullträffarna. Den röda curryn leder till delade meningar. En av oss tycker att den är för söt. En annan anser att sötman är en skön kontrast mot de andra, saltare rätterna.

Smakerna Thai Sky Express bjuder på är, till skillnad från inredningen, allt annat än svartvita. Utmärkt kyckling, harmonisk wok, och en av de bästa portioner pad thai jag ätit sedan jag var i Bangkok. Thai Sky Express är en fröjd för smaklökarna, inte för ögat.

En suverän pad thai.
Utbudet är brett på Thai Sky Express.

Helhetsbetyg
4 / 5

Fakta: Thai Sky Express
Pris: 86 – 143:-
Adress: Järnvägsgatan 17
Öppettider: Måndag stängt, tisdag – fredag 11 – 20, lördag – söndag 14 – 20
Typ av mat: Thaimat och en handfull andra asiatiska rätter
Vegetariskt utbud: Brett
Rättigheter: Ingen alkoholservering
Vad ingår?: Soja

Text och bild: Sebastian Kaspár