Mamma Regefalk om konstnären Regefalk

Joel Regefalk

SKURUP. Joel Regefalk är konstnären bakom tavlorna på biblioteket.
Vem det är – det vet mamma Karin Regefalk bäst.

Tio abstrakta oljemålningar färgade med röd och blå färg föreställande olika landskap är det som pryder Skurups biblioteks väggar fram till mitten av februari. ”Ljus över nya tider” heter utställningen som är gjord av Joel Regefalk.

Skurupsposten tog reda på vem personen bakom konstverken egentligen är. Och vem kan ämnet bättre än mamma Karin Regefalk.

– Joel var ofta hos min mamma efter skolan och kollade i deras uppslagsverk eftersom det var så många fina bilder som han sedan ritade av. Så ritat har han alltid gjort, berättar hon.

Joel Regefalk producerar i dag allt från konst till musik. Men det var knappast någon självklarhet att det skulle bli till något yrke.

– Han sysslade inte så mycket med det när han var yngre. Inte musik heller egentligen. Han var lite av en tänkare som höll på mycket med sin dator, säger mamma Karin.

Det var inte förrän 2009 när Joel lämnade föräldrarnas hus som konstkarriären började ta fart.

– Det började väl egentligen med att han målade sina egna tavlor och hängde upp i sin första lägenhet i stället för att åka till IKEA och köpa en.

Joel liknar sig vid en periodare inom konst som hamnar i olika stilar under en längre period.

– Jag har jobbat med utställningen i ett år och har arbetat med ljus för att ta fram djup i målningarna. Röd färg ger dragningskraft och att det blåa är dess motpol.

Redan under vernissagen sålde Joel den första målningen.

– Jag är väldigt nöjd och jobbar mig uppåt.

Mamma Karina är stolt.

– Han har alltid varit väldigt duktig på att rita. Om man jämför med andra så var han bland de bästa. Han hade en liten talang för det, berättar hon.

Fotnot: Joel Regefalk påstår att hans tavlor gör sig bäst med musik i bakgrunden. Testa själv genom att lyssna på hans egenkomponerade musik här och kolla på klippet under.

Utställningen ”Ljus över nya tider” på Skurups bibliotek pågår fram till den 13 februari.

FAKTA:

Namn: Joel Sebastian Regefalk.
Född: 10 augusti 1987.
Bor: Malmö.
Gör: Konstnär, designer, musiker och studerar design på Malmö högskola.
Aktuell som: Utställare med sina konstverk på Skurups bibliotek.

Text och foto: Martin Tolén