Åldersgräns för idrottsföreningar splittrar lagen

 

Flera spelare från Dam division 1 i Skurups IBK är födda tidigare än 02 och kommer därför att fortsätta träna ute.

Flera spelare från division 1 i Skurups IBK är födda tidigare än 02 och kommer därför att fortsätta träna ute. De som är födda 02 eller senare får möjlighet att träna inomhus men laget som helhet splittras. Foto: Privat

I veckan öppnade Folkhälsomyndigheten upp för att tillåta gymnasieungdomar att ha fritidsaktiviteter inomhus. Skurups kommun öppnar sina idrottshallar och lokaler för föreningar med spelare upp till 19 års ålder. För idrottsföreningar som har spelare över 19 år kan dock inte hela laget utnyttja salarna.

Division 1 i Skurups IBK är ett av de lag som hamnat i kläm av att inomhusträningen uteblivit under pandemin. Innebandylaget har sex spelare som är födda 02 eller senare. Resten av lagmedlemmarna är dock äldre och majoriteten av laget kommer därför att fortsätta träna ute även nu när hallarna öppnar för den yngre åldersgruppen. Tränaren Paul Andersson tycker att direktiven är problematiska.

– Det är ju väldigt konstigt egentligen, sex personer kan man inte bedriva ett damlag på, säger han.

Förutom att det är kallt att träna utomhus är det även svårt att spela innebandy. Därför blir det främst löpning och styrketräning som spelarna ägnar sig åt i nuläget. Enligt Paul Andersson hade det varit bättre om åtta-personsregeln istället hade gällt alla åldrar inomhus. I så fall hade laget kunnat delas upp och träna åtta om åtta i varsin sal. Nu får de yngre i laget istället träna inomhus med andra lag från lägre åldersgrupper, medan de äldre fortsätter med utomhusträning. 

– Vi får inte träffas och spela som ett lag som det är nu, så det drabbar oss. Vi kör mycket egenträning ute men det är mest kondition och styrka. Laget måste ha match och spel för att få känna tävlingsnerven och kampen.

Martin Kalén är fritidsstrateg på Skurups kommun. På rak arm kan han inte komma på någon förening som kommer att gynnas av de nya direktiven. Samtidigt fastslår han att kommunen måste följa regeringens restriktioner.

– Man kan väl förstå frustrationen, men sen handlar det om att vi följer Folkhälsomyndighetens direktiv. Men jag förstår föreningar och föräldrar som vill att de ska köra igång.

Lagkaptenen Thea Andersson saknar att träna med de andra i laget. Hon tycker att det är svårare att motivera sig själv när man inte har laget bakom. Foto: Privat

Lagkaptenen Thea Andersson saknar att träna med de andra i laget. Hon tycker att det är svårare att motiveras när man inte har laget bakom. Foto: Privat

Utomhusträning på egen hand tär på motivationen

Spelarna i division 1 i Skurups IBK saknar känslan av att träna som ett lag. Lagkaptenen Thea Andersson förklarar att det är lätt att tappa motivationen när man tränar utomhus på egen hand.

– Jag tycker det är jättetråkigt, man har ju valt lagsport av en anledning. När vi nu tränar själva på egen hand och ute i detta vädret är det tuffare. Man har inte den disciplinen när man inte har ett lag bakom som backar.

Du är ju född 01 och hamnar alltså precis på gränsen, hur känns det?

– Det är så jäkla surt. Det hade varit kul att komma igång med lite boll, bara kunna gå till hallen hade jag varit glad för, säger Thea Andersson.

Text: Mathea Jakobsson

Fakta:
Regeringens rekommendation är att all statlig, regional och kommunal verksamhet som inte är nödvändig, bör hållas stängd till den 21 februari.

Idrotts- kultur- och fritidsaktiviteter för barn och unga födda 2002 eller senare innefattas dock inte i detta utan får fortfarande pågå inomhus.

Tidigare har kommuner endast kunna öppna upp sina inomhusanläggningar för föreningsverksamhet som bedrivs för barn födda 2005 eller senare, men från och med den 8:de februari tillåts alltså verksamhet för de födda 2002 eller senare.

Källa: folkhalsomyndigheten.se