Fem frågor till den nya kulturchefen

SKURUP. Skurupsposten har tidigare rapporterat om att Skurups bibliotek bränner tusen böcker i månaden och att stora nedskärningar kan lämna barnen utan kultur 2021. Den nyanställda kultur- och fritidschefen Anto Tomic är dock positiv inför framtiden.

Här är fem frågor till Skurups nya kultur- och fritidschef som anställdes i slutet av januari.

Vad är det bästa du vet med kultur?
–När jag tänker på kultur så tänker jag på människor och idéer som möts. Kultur är en plattform, ett möte där vi inte bara bekräftar varandra som människor utan också utmanar. På det sättet går vi vidare som samhälle.

Varför sökte du den här tjänsten?
–För att göra det bästa för det gemensamma vi: et i kommunen. Det har alltid varit min drivkraft och Skurup verkar vara en spännande och intressant kommun. Jag gillar Skurup redan jättemycket.

Bor du i Skurup?
–Nej, jag bor i Malmö.

Hur känns det att komma in i en organisation som medarbetare beskriver som underfinansierad?
–Hur vi ser till att få pengar att räcka är en evighetsfråga. Men jag väljer att inte titta bakåt. Allting handlar inte om pengar. Jag är här och nu och väljer att blicka framåt. Det jag tittar på är hur vi kan optimera verksamheten. När vi gjort det kommer vi att frigöra en del pengar som kan användas i gott syfte. Förutom ansvaret för 30 medarbetare och en budget på cirka 30 miljoner, har Skurupsposten fått uppgifter om att du även ska ta dig en uppdraget som kultursamordnare.

Hur kommer du att göra för att klara ett jobb som tidigare krävt två heltidstjänster?
–Jag är inte ensam, ingen av oss är ensamma i förvaltningen. Samspel är vårt gyllene ord och vi är ett team. Jag har mina erfarenheter och mina medarbetare har sina, tillsammans kommer vi att skapa ett mervärde för hela Skurup.

Text: Dusan Marinkovic