Årets sjukaste månad är här

thumbnail_IMG_6200
SKURUP. Februari eller vabruari – den månad då vi vabbar som mest är här. Både vuxna men framförallt barn insjuknar då förkylning och vinterkräksjuka härjar. Förra året togs 800 000 sjukdagar ut under vabruari.

Flera faktorer spelar in varför just vabbning och sjukfrånvaro slår i höjden denna månad. Vabruari sticker ut med nästan tre gånger så många uttagna sjukdagar mot andra månader i snitt. Dels kommer vi ihop efter julledigheten och vi vistas mycket inomhus. Barnen leker tätt ihop, immunförsvaret är inte lika utvecklat som hos vuxna och att tvätta händerna kan det vara si och så med. Men även utomhus är det lättare att bli sjuk på vintern. Virus smittar mer när luften är kall och torr, än på sommaren när det är varmt och fuktigt.

– Vi märker av en ökad försäljning av febernedsättande tabletter och hostmedicin, säger Marianne Ransmyr som jobbar på ett av apoteken i Skurup.

Apoteket har en särskild hylla som skyltas med ”vabruari lindring”. Här trängs olika hostmediciner med näsdukar och smärtstillande tabletter.

– Många kunder kommer in just nu och vill ha råd om vilka produkter som ger bäst lindring. Helt klart märker vi av ett ökat tryck, säger Marianne Ransmyr.

Hur ska vi göra för att klara vabruari? Finns det hopp, eller är det bara att invänta mars?  Följ med Skurupsposten och läs nästa artikel för tips!

Text och Foto: Jessica Lövstrand Malvezzi