Björklund kommer bli svår att ersätta

Liberalernas Jan Björklund med Frida Jansson ordförande för LUF.

Liberalernas Jan Björklund med Frida Jansson ordförande för LUF i Skåne.

Liberalernas ungdomsförbund i Skåne är nöjda med Jan Björklunds insats. Nu hoppas de på en ny partiledare som företräder en frihetlig och feministisk politik.

Liberalernas närmande till Socialdemokraterna uppges enligt Dagens industri vara en anledning till ett kraftigt minskat förtroende för Björklund hos delar av partiets topp. Liberala ungdomsförbundet (LUF) i Skåne är dock positiva till hans insats.

Vi har alltid tyckt att man ska föra en liberal politik som utestänger Sverigedemokraterna. Det har varit vår hållning i regeringsfrågan ända sedan valet. Vi tycker såklart att det är tråkigt att Björklund slutar, han kommer bli svår att ersätta. Vi ser mycket positivt på det som han har gjort för liberalismen i Sverige, säger Frida Jansson, ordförande för LUF i Skåne.

Efter den unika situationen efter valet i höstas där det tog rekordlång tid att bilda regering, slöts till slut det så kallade Januariavtalet som är en uppgörelse mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

Vi ser positivt på det, politiken är det viktigaste. Högernationalister och Sverigedemokraterna hatar liberalism, därför ser vi positivt på att man har stängt ute dem från inflytande. Många delar av den sakpolitiska överenskommelsen är bra. Det är ju alltid en kompromiss och det här är inte var vår drömlösning, men utifrån förutsättningarna har vi fått det väldigt bra.

Förutom utestängandet av Sverigedemokraterna tycker Frida Jansson att Björklund har gjort ett bra jobb vad gäller skolfrågan.

Han har betytt jättemycket om man ser på hans synsätt, som också är LUF:s synsätt. Det handlar om att ställa krav på elever och att se till individen, vad har den här individen för behov? Nu låter det som att Socialdemokraterna eller något annat parti har de kopierat mycket av vår politik när de lägger fram förslag.

Vem skulle ni vilja se som ny partiledare?
Det svaret som vi har är att vi ska ha en partiledare som står för en frihetlig, feministisk och modern politik och att det är viktigt att det är en öppen process som får ta tid att välja en ny partiledare, säger Frida Jansson.

 

Text: Cornelia Smedberg

Foto: Privat