Psykolog hos elevhälsan: ”Det är viktigt att lyssna och ta emot, inte lägga locket på och göra det tabubelagt att prata om döden.”

Sociala medier har inte bara blivit en plats för unga runt om i landet att finna gemenskap och stöd i varandras sorg, på plattformen TikTok cirkulerar även olika teorier om vem som kan ha mördat artisten Einár.

Nils “Einár” Grönberg, känd för allmänheten under artistnamnet Einár blev mördad den 21 oktober.
Mordet har skakat hela landet, inte minst unga människor.
Einár slog igenom utan skivbolag när han var 16 år gammal, vunnit priser för hans musik och trots han bara var 19 när han dog hann han bli mångmiljonär.

 

Hans framgång gav hans fans hopp att man kan slå igenom med musiken.
Många unga hade följt hans resa på sociala medier sedan start och upplevde en känsla av att man kände honom. Om man sprang på honom på stan var han alltid glad att stanna och prata och ta en bild med sina fans berättar många användare på plattformen TikTok.

 

TikTok är fullt av videos med filmer, konspirationsteorier och bilder på artisten Nils "Einár" Grönberg efter hans död den 21 oktober. Foto: Vendela Källmark.

TikTok är fullt av videos med filmer, konspirationsteorier och bilder på artisten Nils ”Einár” Grönberg efter hans död den 21 oktober. Foto: Vendela Källmark.

Skurupsposten har talat med psykologen hos elevhälsan i Skurups kommun, Maria Hedström.

Många unga beskriver att dom inte kan förstå att Nils “Einár” är död, vad har du för tips för föräldrarna om hur dom ska hantera sorgen när chocken släpper?

– Det är viktigt att lyssna och ta emot, inte lägga locket på och göra det tabubelagt att prata om döden.

Hon säger att man ska prata och svara ärligt men konkret och på barnens nivå.

– Vissa frågor om just Einar handlar om döden själv, och att barnen tänker på döden.

Där kan man fråga “är du orolig att detta ska hända dig eller någon i din närhet?”.

 

Skjutningar av unga är inget nytt i Sverige men att få ett ansikte på den som mördas är det. TikToks flöde består av barn som gråter och säger att de inte kan förstå att det är sant. Ungdomarna delar bilder på Nils “Einár” Grönberg, tända ljus från Enskededalen där han växte upp och från mordplatsen i Hammarby sjöstad där 19-åringen tog sina sista andetag.

 

Det cirkulerar många teorier om vem som kan vara bakom mordet.
Hur ska föräldrarna prata med sina barn kring teorier om hans död som sprids? 

– Det första är att sätta sig in i det själv som förälder, vad det är barnen läser. Man kan läsa tillsammans och diskutera det man läser.

 

Varför har TikTok blivit ett så centralt forum för ungas sorg?

– Jag tror det är TikTok som är det forumet som unga vänder sig idag. Det hade kunnat vara ett annat forum. Det är forum för allting för unga, eftersom det är ett lättillgängligt forum. Det är viktigt att som förälder ta till vad barnen får till sig där, vara med och nyansera.

 

Text: Sara Andersson
Foto: Vendela Källmark