Juridiska krav på den nya majoriteten i Skurup

Källa: Pixabay

Källa: Pixabay

SKURUP. De senaste veckorna har Skurups kommunpolitik varit i hetluften. S, V, L och avhoppare från SD vill ta över makten men lagen kan stå i vägen för deras planer. 

Det är fullt lagligt att ompröva majoriteten, men under förutsättning att vissa krav uppfylls, säger Skurups kommunjurist Christer Björkqvist till Ystads Allehanda. Här berättar Skurupsposten om vilka kriterierna är.

Som ett skydd för att det politiska styret inte ska växla fram och tillbaka under mandatperioden finns det vissa kriterier som måste uppfyllas enligt kommunallagen. De som står för den nya majoriteten, i det här fallet S,V, L och avhopparna, måste både vara tydliga med vilka som ingår och  de måste ha en programförklaring. 

En programförklaring kan exempelvis innehålla punkter gällande politiska frågor där den nya majoriteten är överens. 

– Majoriteten kan omprövas ändå men för att undvika överklagan är mitt råd att ta fram en programförklaring innan man tar beslut på det här, säger Christer Björkqvist till Skurupsposten. 

Det innebär att en eventuellt ny majoritet behöver komma överens om saker de gemensamt vill förändra för att inte riskera att hamna i ett långt rättsligt efterspel. Det har nu kommit in en skrivelse från de som vill ompröva majoriteten i kommunen men ännu finns det ingen programförklaring. Inom en snar framtid tror Christer Björkqvist dock att en sådan kommer.

Hanna Nyberg

Läs också: https://skurupsposten.se/styret-i-skurup-detta-har-hant/