Annika slåss för Skurup

SKURUP. En mild doft av svett sprider sig i lokalen, i en ring står landslagskandidaten och världsmästaren Annika Berglund och övar sparkar, om ett par veckor ska hon på Europamästerskap i Turkiet för Skurup och Sveriges räkning.

I början av november drar kickboxnings EM i Turkiet igång. Annika Berglund, 42 år, från Skurup är med i landslagstruppen och laddar upp inför mästerskapet. Hon sparras i ringen och på t-shirtens rygg står det ’fight like a girl’, en tydlig blinkning till att vilja förändra begreppets innebörd.

Det tuffaste jobbet med träningen är klart, och nu gäller det att fokusera på mentala förberedelser inför mästerskapet.

– Det handlar om att skapa en känsla och fokusera på sitt mindset. Jag är så förberedd jag kan vara, det gäller att lita på det, jag påminner mig själv dagligen och visualiserar hur jag går in i ringen, säger Annika Berglund. 

Annika Berglund tränar sparkar i ringen.

Annika Berglund tränar sparkar i ringen.

Hon beskriver strategin som ett schackspel där det gäller att läsa av motståndaren för att kunna hitta luckor och plocka poäng. Förra året tog hon hem ett VM guld i Italien och känslan från prispallen är fortfarande tydligt i minnet.

– När nationalsången drog igång — det var ståpäls. Det var första gången jag fick vara med om något sånt. 

Annika Berglund - världsmästare i kickboxningsgrenen light contact. Hon har kickboxats i 22 år.

Annika Berglund – världsmästare i kickboxningsgrenen light contact. Hon har kickboxats i 22 år.

För Annika är det stödet från familjen och gemenskapen i klubben som är de viktigaste pusselbitarna till framgången.

– När man kommer en dag och allt känns piss, så är det alla andra som är här, man får ett blick och ett leende och så orkar man lite till.

– Tryck på respektive bild för att läsa bildtext –

För artonårige Ahmad Almustafa som också ska till EM är det ett av dom första stora mästerskapen som närmar sig. För knappt fem år sedan började han träna, och i våras fick han möjligheten att åka med till World Cup i Ungern.

– När man går upp i ringen, då glömmer man allting. Man måste kunna koppla bort allt och vara helt i nuet.

Ahmad Almustafa i september i år precis efter att ha blivit nordisk mästare i kick low. Foto: Privat

Ahmad Almustafa i september i år precis efter att ha blivit nordisk mästare i kick low.
Foto: Privat

På frågan om det är viktigt att vinna, svarar Ahmad att även om det självklart är målet så finns det många lärdomar att ta med sig även vid en förlust.

– Ibland är någon helt enkelt bättre. Men jag har många matcher framför mig, man får se framåt, säger han.

En svag doft av svett sprider sig under uppvärmningen - Nu är det någons lindor som luktar. Någon har inte hygienat sina grajor, säger tränare Sami Sellam.

En svag doft av svett sprider sig under uppvärmningen
– Nu är det någons lindor som luktar. Någon har inte hygienat sina grajor, säger tränare Sami Sellam.

Uppvärmningen är i full gång på Skurups Kick och boxningsklubb. Det skuggboxas och smattret av hopprep fyller hela salen. Klubben senaste tillskott är jag själv, som ska få vara med på kvällens träningspass. Det är min första gång i ringen och jag frågar Isaac Nilsson, 20 år, om hans bästa nybörjartips.

– Ha kul! Det bästa är att inte försöka tvinga fram det så mycket.

Teknik eller kondition, vad är viktigast? - Teknik, svarar Ludwig Sikström (t.h) som sedan två veckor tillbaka är Nordisk mästare. Till vänster - Isaac Nilsson.

Teknik eller kondition, vad är viktigast?
– Teknik, svarar Ludwig Sikström (t.h) som sedan två veckor tillbaka är Nordisk mästare. Till vänster – Isaac Nilsson.

Tillhör man knappt viktklassen fjäder, och aldrig boxats förut får man ändå försöka ingjuta ett nytt slags självförtroende, tänker jag. Enligt Annika Berglund är den bästa låten för att tagga till Leila K’s Electric.

– Den är grym, och det är den känslan och energin man vill åt, säger hon.

Tränare Sami Sellam inspekterar Annikas teknik.

Tränare Sami Sellam inspekterar Annikas teknik.

Och det är just den jag försöker kanalisera när jag övar på sparkar och slag mot min egen spegelbild. Det är tufft och pulsen är definitivt hög i rummet. Tränaren alternerar mellan good cop och bad cop med en van hand, och även om han noterar hur jag försöker smita mina burpees känner jag mig motiverad till att fortsätta.

Bildspel: Skurupsposten testar kickboxning

– Tryck på respektive bild för att läsa bildtext –

Skurups kick och boxningsklubb satsar mycket på att fånga upp ungdomar, och skapa en trygg plats för dem att utvecklas inom både träning och i sig själva. Även om det är relativt jämlikt mellan könen bland sportens utövare, är det fler killar som tar steget till att tävla. Annika Berglund poängterar vikten av förebilder, och hur dessa kan motivera fler till att våga 

– När jag tränade i Malmöklubben Fighting Spirit såg jag upp till en tjej i klubben, Sabrina Sedin Roskvist, som tävlade. Kanske såddes det ett litet frö där för att sedan våga satsa. Idag är hon faktiskt min landslagscoach! 

Text: Ottie Marusarz   Foto: Pontus Svensson