Erotikpedagogen från Anal extas vill bli kärleksminister
Ylva Franzén, 80, tänker jobba som erotikpedagog tills hon dör. Foto: Saga Korkman Westling
SKURUP. I SVT:s program Anal extas ger erotikpedagogen Ylva Franzén en man prostataorgasm i folkbildningssyfte. Hon tycker att dokumentären är ett bra sätt att sprida kunskap om manlig njutning.
– Det finns ju fortfarande ett stigma runt det sättet att älska, och det stigmat vill vi tvätta bort.
Att analsex för män fortfarande är tabu handlar om att det förknippas med bögsex säger Ylva Franzén. Hon är erotikpedagog och driver kursgården och kärlekshotellet Venusgården i Skurups utkant. Det är dock främst heteropar som kommer till Venusgården för att bli guidade i sin sexuella utveckling.
– Prostatastimulering är mycket mer intimt än penetrationssamlag. Det har i viss mån spelat ut sin roll. Och det tycker jag bara är bra, för det är egentligen bara sättet att göra barn på, säger Ylva Franzén.
I mitten av januari kom SVT Edit-dokumentären Anal extas, ett program om prostatan som njutningspunkt i sexuella sammanhang. Där lyfts okunskap, tabu och homofobi som hinder för prostataorgasmer bland heterosexuella män.
Det finns många olika verktyg för prostatastimulering. Foto: Alma Feldtman
På Venusgården är det just nu lågsäsong och rummen står tomma. Det luktar rooibos, gummi och kokosolja. Hit kommer nyfikna kursdeltagare, föräldrar som vill ha tid för sig själva och par som vill experimentera i nya, erotiska miljöer.
Ett av gårdens rum kallas för lustrummet. Där finns en salig blandning av piskor och olika möblemang anpassade för ett ergonomiskt ligg. Från taket dinglar den sexgunga som Ylva Franzén använder i sin praktiska utbildningsdel av prostatakursen. Det är i den hon ger en anonym man en helkroppsorgasm, som visas i sin helhet för SVT:s tittare.
Ylva Franzén tycker att sexskilldringar i kulturen handlar om den ytliga sexigheten snarare än sexualitet. Hon ser positivt på att SVT ger en annan bild av sex till svenska folket än det som vanligtvis visas. Hon säger också att kunskap om sex borde vara en större politiskt fråga.
– Det vore bra om staten skickade folk till mig som behöver få utbildning. Mitt mål är att bli kärleksminister i Sverige. Då skulle det se helt annorlunda ut.
Enligt henne är den utbredda ensamheten hos det svenska folket ett problem som kan motverkas med bra sexualundervisning.
– Det finns så många ensamma människor som har svårt att etablera en enda djup relation med en person. Vi behöver ha djupare kontakt med andra människor och fler sexuella möten. Därför behövs det ett helt kärleksministerium. Men jag har inte fått den frågan från något parti ännu.
Text: Alma Feldtman och Saga Korkman Westling