Succé för utställning om en svunnen tid

Tidigare i år framröstades Johannamuseet till "Skånes trevligaste museum" efter en undersökning av P4 Malmöhus.

Tidigare i år framröstades Johannamuseet till ”Skånes trevligaste museum” efter en undersökning av P4 Malmöhus.

SKURUP. Besökssiffrorna har skjutit i höjden för Johannamuseet, som satsar på både stora och små besökare. I helgen är det sista tillfället att se sommarens utställning.

Bengt Almkvist välkomnar den växande turismen i Skurup med öppna armar. Han driver Johannamuseet tillsammans med sin familj, och under sommaren har han räknat till ungefär 1 600 besökare på museet. En ökning med tusen besökare från förra året.

På museet finns allt från gamla motorcyklar och broderityger till flipperspel och verktyg. Urvalet spänner mellan sent 1800- och 1900-tal. Men där finns också bland annat en Ericsson Hotline, en av de första moderna mobiltelefonerna.

Fredagen den 13 maj 1983 öppnades dörrarna till Johannamuseet för första gången.

Fredagen den 13 maj 1983 öppnades dörrarna till Johannamuseet för första gången.

Bengt Almkvist ser mångsidigheten som framgångsreceptet.

– Vi tänker på helheten och på hela familjen. Till barnen har vi spel, tåg och dockskåp som de kan leka med. Och jag brukar säga att om barnen har trevligt har föräldrarna trevligt också. Här får de inte bara titta, här får de göra, säger Bengt Almkvist.

I helgen visas utställningen upp för sista gången efter starten i maj. Därefter tar museet ner den, och till nästa år står något annat där i stället.

Då firar Johannamuseet 35 år.

– Som vanligt planerar vi att ha en helt ny utställning då, men vad det blir har vi inte bestämt än. Man vill alltid göra något större än året innan, säger Bengt Almkvist.

Nästan en fjärdedel av besökarna är stammisar som återkommer varje år, säger Bengt Almkvist.

Nästan en fjärdedel av besökarna är stammisar som återkommer varje år, säger Bengt Almkvist.

Han har själv varit med sedan dag ett. Det var hans far, Manfred Almkvist, som startade museet.

– Hur länge jag ska fortsätta hålla på? Jag brukar säga att när jag blir 93 år ska jag gå ner till hundra procent, förklarar Bengt Almkvist.

Med andra ord vill 73-åringen hålla på ett tag till.

Text och foto: David Carlsson