Oavgjort när Skurups IBK mötte serieledaren 

Skurups IBK blev första lag för säsongen att ta poäng av serieledande IK Stanstad.

Skurups IBK sätter igång en snabb kontring i mötet med IK Stanstad.

SKURUP. På onsdagskvällen mötte Skurups IBK serieledande IK Stanstad. Matchen blev en rysare och slutade 5-5 efter ett sent kvitteringsmål. 

Inför en halvfull läktare på Skurups Sparbank Arena startade båda lagen i ett högt tempo och spelet var inledningsvis jämnt. De vitklädda bortaspelarnas kvicka passningsspel möttes av långa pass och snabba kontringar från hemmalaget.

Periodens första och enda mål gjordes efter 17 minuter av Skurup IBK:s Thilda Andersson. Hon skulle få fler anledningar att fira senare i matchen.

I andra perioden ökade Stanstad tempot och pressade spelet högre upp i banan. Serieledarna kvitterade efter 4 minuter och efter ytterligare lika lång tid tog de ledningen. Dominansen var tydlig under resterande del av perioden. Jämfört med bortalaget såg de blåklädda hemmaspelarna trötta ut.

16-åriga hemmamålvakten, Emmie Berger, gjorde sin hemmadebut och blev utsedd till matchens spelare. Hon gjorde blott sin andra match i division 1. Och det började bra. Berger höll nollan under de första 20 minuterna. Vad som sedan skedde i den andra perioden kan hon inte förklara.

– Jag vet inte vad som hände. Vi kom lite i fel läge, men jag var inne i matchen, så jag tänkte inte på det, säger hon.

Inför tredje perioden låg Skurups IBK under med 2-4. Då skruvade skurupstjejerna upp tempot och efter bland annat två mål av Thilda Andersson tog laget ledningen med 5-4. Under en fortsatt stressig matchbild såg det ut som att Skurup till slut skulle ta hem segern. Men en sen time-out gav IK Stanstad extra energi och bortalaget lyckades forcera in 5-5 med endast 35 sekunder kvar av matchen.

Emmie Berger tror att taktiksnacket i paus mellan andra och tredje perioden gav resultat.

– Det var bara att vi skulle ge järnet och spela som i första. Och spela vårt spel. Det gick bra, men det var tungt när de gjorde mål i slutet, säger Emmie Berger.

Tremålsskytten Thilda Andersson fyller i och förklarar varför laget spelar bättre i slutet och lyckas vända matchen.

– Vi tappar i andra perioden, precis som vanligt. Jag vet inte varför det är så, men det känns som vi är bättre när vi ligger under än när vi leder, säger Thilda Andersson.

Sudden death-perioden blev en rysare med högt tempo och jämnt spel. Trots ett ökat tryck från hemmapubliken slutade matchen oavgjort.

Thilda Anderssons tre mål var en starkt bidragande orsak till att Skurups IBK lyckades vända matchen och nästan få med sig alla poäng. Efter slutsignalen plåstrar en lagledare om hennes knä, och det syns att hon är besviken.

– Alltså, det känns både bra och dåligt nu. Vi är värda tre poäng idag, säger Thilda Andersson.

Skurups IBK-IK Stanstad 5-5 (1-0, 1-4, 3-1, 0-0)
1-0, Thilda Andersson, 17.09 min
1-1, Julia Wickström, 24.00
1-2, Lisa Gottmo, 27.43
2-2. Thilda Andersson, 28.02
2-3, Linn Engquist, 28.49
2-4, Elin Johansson, 34.39
3-4, Amanda Holmstedt, 42.49
4-4, Thilda Andersson, 51.00
5-4, Tilda Svensson, 51.50
5-5, Elin Davidsson, 59.25

Text: Lovisa Svedlund och Joakim Forsell
Foto: Joakim Forsell