Gatukontoret: trafiksituationen är ingen het potatis
RYDSGÅRD. Kaos eller normaltillstånd? Uppfattningarna om morgontrafiken utanför Hallenborgskolan går isär.
Klockan är snart åtta. En elev kryssar fram över den asfalterade ytan vid skolgårdsgrinden med sin kickboard i handen. Elevens fokus är riktat på något som händer inne på skolgården. Med endast någon decimeter till godo undgår eleven att bli påkörd av en bil som backar ut efter att ha släppt av sitt barn.
– Det är så här varje morgon. Vi brukar hålla oss undan och arbeta med annat tills den värsta rusningen är över för att inte ställa till det ännu mer, säger Bosse Andersson, som arbetar med markarbete inför fjärrvärmeanslutningen i området.
Hans kollega Christer Olsson håller med.
– Det är konstigt att ingen gör något. Och att ingen blivit påkörd.
Elever som tar sig till skolan på cykel, kickboard eller gående. Samtidigt rullar trafiken med bilar som släpper av elever och sedan letar efter en möjlighet att vända innan de lämnar skolområdet.
Ett femtontal ungdomar väntar på bussen som ska ta dem till högstadiet i Skurup. När bussen kommer ska lika många barn först kliva av bussen och under ett par minuter är det fullt med barn i olika ålder på den begränsade ytan.
Rektorn på Hallenborgskolan, Kristin Jönsson berättar att trafiksituationen utanför skolan är en välkänd situation som debatterats under många år.
– Det är anmält och lyft under säkert tio års tid säger Kristin Jönsson.
Skolans tidigare rektor har haft en dialog med kommunen om detta där även skolans elever varit med och kommit med förslag på lösningar. Ett medborgarförslag finns inlämnat i mars 2017 och så sent som i april i år har frågan varit uppe i barn- och ungdomsfullmäktige.
Detta är dock inget som gatukontorets chef Håkan Svensson känner till. Han har varit på plats vid Hallenborgskolan och anser inte att situationen är värre där än vid någon annan skola och att bilar och bussar är ett naturligt inslag i trafikmiljön runt skolan eftersom eleverna ska lämnas och hämtas.
En översyn av trafiksituationen i hela kommunen hade varit önskvärt, enligt Linnea Roddar, projektledare på gatukontoret på Skurups kommun. Men att det skulle finnas någon känd problematik i vid just Hallenborgskolan känner hon inte till.
– Detta är heller ingen politisk het potatis så några åtgärder innan valet är nog knappast att vänta säger Linnea Roddar och rekommenderar föräldrar och andra med oro eller synpunkter i frågan att lämna in ett medborgarförslag.
– Även om medborgarförslagen i kommunen är många är det ett säkert sätt att få upp det man som invånare tycker är viktigt på agendan, säger Linnea Roddar.
Text och bild: Eva Sonesson