Politiker hyllar samarbete med unga i Skurup

kommunfullSKURUP. Ungdomarnas önskelista är ambitiös. Trots det anser ordförande i kommunfullmäktige att det politiska samarbetet med unga ser strålande ut.

Lena Axelsson (S) är ordförande i kommunfullmäktige. Enligt henne har Barn- och ungdomsfullmäktige, BUF, fantastiska sammanträden. Ungdomarna och barnen är själva ledamöter, närmare bestämt 41 stycken. Hon tycker att det fungerar så bra att hon skulle vilja ha ännu fler möten om året.

– De unga är våra bästa ambassadörer, de är ute och rör sig i verkligheten, jag blir lika lyrisk varje gång BUF har möte. Självklart är våra barn och ungdomar det viktigaste vi har, vi måste engagera barnen, säger Lena Axelsson.

Motioner som ungdomarna snickrat ihop i våras efterlyser bland annat ett badhus, ett ridhus, en lekpark, en multiarena, en trampolinpark, ett utegym, en skatepark, en bandyplan/isbana och en anläggning med träningsredskap. Samt en labyrint.

Lena Axelsson vet inte hur dessa kreativa motioner kommer att utfalla än men påpekar att även privata initiativtagares intresse kan väckas av BUF. Ungdomarna i Skurup har enligt henne reell möjlighet att påverka. Som exempel berättar hon om konstgräsplanen på Nils Holgerssonhallen som byttes ut efter att frågan tagits upp i BUF av ungdomarna.

Ett annat exempel är när eleverna på en skola påpekade att det inte fanns någon asfalterad gång till deras matsal vilket försvårade för deras handikappade klasskamrat. Problemet skulle åtgärdas men när Lena Axelsson besökte skolan var det ännu inte gjort.

Hon ringde då den ansvarige direkt från platsen och barnen fick se effekten av sin  inblandning direkt framför sig. Och gången blev slutligen asfalterad.

Ungdomarna ställer helst frågor i BUF, så kallade interpellationer, vilka ofta får snabbare svar än de mer långsamma motionerna. Lena Axelsson skulle bli förvånad om någon annan kommun har bättre debattklimat än de unga i Skurup.

– Det är en bra debatt, de är rara mot varandra, säger Lena Axelsson.

Anja Nikolic, 15 år, är ordförande i BUF och elev på Mackleanskolan i Skurup. Hon säger att politikerna verkligen försöker vara öppna för barnen.

– Vi känner att vi kan påverka. Politikerna uppmuntrar oss att prata och det blir väldigt engagerade konversationer. Vi har bra debatter och dialoger.

Enligt Anja Nikolic så har de många motioner till BUF och önskar att fler skulle gå igenom men inser samtidigt att inte alla kan göra det.

Hon säger att ungdomar i Skurup är privilegierade. Här finns Gummifabriken och även andra saker att göra i de närbelägna byarna, som en skatepark.

– Men det finns alltid saker att förbättra. Det är lite synd att Gummifabriken inte är öppen under helger. Men då är man med vänner och latar sig, går på stan eller åker någon annanstans som till Ystad, säger Anja Nikolic.

Barn- och ungdomsfullmäktige har sitt nästa möte den 26 november.

 

Text: Per Lindahl
Foto: Gun Andersson