Internationellt jämställdhetsarbete fick avslag i Skurup

SKURUP. Den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan män och kvinnor har skrivits under av många svenska kommuner. I Skurups fullmäktige blev det dock avslag på förslaget.

Förslaget om att skriva på deklarationen kom från Vänsterpartiet redan 2014. Partiet tycker att det är viktigt att skriva under deklarationen för att effektivt jobba med jämställdhetsfrågorna. Partiet tycker att det är minst lika aktuellt i dag att skapa ett mer jämlikt Skurup.

– Vi vill att kommunen ska ställa sig bakom deklarationen för att det är viktigt och för att spara tid. I stället för att ha massa politiska diskussioner kring minsta lilla detalj, kan en politisk enhet som tjänstemän och politiker jobba med frågorna, säger Babak Rahimi.

Sverigedemokraterna tycker inte att det är en lika aktuell fråga för kommunen. Ingvar Wennersten (SD) menar att inget parti är emot jämställdhet eller vill motarbeta det. Men de cirka två miljoner kronor som arbetet kommer att kosta kommunen under en fyra års tid, tycker partiet kan läggas på annat.

– Det finns två problem. Det ena är att jag anser att det inte finns ett stort behov av detta i Skurups kommun. Det andra är pengarna. Om man anser att det finns ett behov av detta, peka ut problemet så gör vi något åt det, säger Ingvar Wennersten.

Vänsterpartiets Babak Rahimi tycker annat.

– Antingen har man inte ambitionen att jobba för jämställdhet, vilket jag inte hoppas eller vill tro på eller så handlar det om en prestigefråga, säger Babak Rahimi.

Text: Kazhal Mohammadi
Bild: Pixabay