Samernas nationaldag firas och firas inte

unnamed-2

Böcker på samiskt tema i entrén på Skurups bibliotek.

SKURUP. Föreningen Samer i Syd uppmärksammar den samiska nationaldagen på flera håll i Skåne, men i Skurup lyser firandet med sin frånvaro.

Helena Dådring, ordförande för landsförbundet Svenska Samer har under dagen anordnat en fest i Helsingborg för alla som vill fira högtiden.

– Vi har varit uppemot 100 personer som deltagit i firandet. Det har varit fina tal och Erik Stefan Sagerlind har jojkat för oss, säger Helena Dådring.

– Nu ska vi börja packa ihop här och fortsätta firandet i Klippan strax utanför Helsingborg. Vi har anordnat en kåta som rymmer 30 personer och ska fortsätta fira, äta, utbyta erfarenheter och historier, säger Helena Dådring.

I Skurup hålls dock inget firande. Ann-Charlotte Oredsson Holm, kultursamordnare på Skurups kommun menar att det finns så många dagar som borde uppmärksammas att allt inte hinns med. Sedan hänvisar hon till biblioteket, som brukar uppmärksamma dagen.

unnamed-3

Magnus Cadier håller upp Strindbergs ”Ett drömspel” i samisk översättning.

– Vi har plockat fram lite böcker och ställt upp här efter att du ringde, säger Magnus Cadier, bibliotekarie på Skurups bibliotek.

Det är en något skamsen bibliotekarie som förklarar att samernas nationaldag tyvärr föll i glömska i år. Biblioteket i Skurup har under hösten 2018 genomgått en omfattande renovering och det har varit mycket att hålla koll på för personalen på senaste tiden.

Tidigare år har nationaldagen uppmärksammats med bland annat filmvisning, föreläsning och vid ett tillfälle visades en riksutställning om samisk kultur, uppger Magnus Cadier till Skurupsposten.

På bordet framför Magnus står flera böcker på samiskt tema, en av dem är “SMS från Soppero” av Ann-Helén Laestadius. I boken får läsaren följa 13-åriga Agnes som lär sig samiska i smyg. Bibliotekariekollegan Louise Persson brukar använda boken i läscirklar för skolbarn i åk 5-6.

– Det viktigaste i boken är liksom inte att hon är same, utan hon har kärleksproblem och är som vilken tonåring som helst. Eleverna brukar kunna identifiera sig med huvudkaraktären, säger Louise Persson.

Skurups bibliotek brukar ha representation i åtanke när de har skolklasser på besök, men både Magnus och Louise anser att det finns en problematik kring hur böcker om och av minoriteter presenteras på bibliotek.

– Ofta står böckerna på en egen avdelning, exempelvis etnografi, när de egentligen borde stå på hyllan för historia, säger Louise Persson.

Text: Julia Ericsson & Mattias Agazzi
Foto: Mattias Agazzi