Trummor och trans

Under onsdagskvällen var det trummeditation på Sinnesro Hörnan i Skurup.
SKURUP. Ka boom, bombom, ka boom, bom bop. De tunga och rytmiska trumslagen får hjärtat att gunga och skapar en speciell atmosfär i den lilla källarlokalen i centrala Skurup. Deltagarna sitter som i transtillstånd på meditationsstolar när ledaren Jenny Klein bankar på, ka boom, bombom.
Lågmälda samtal pågår inne på mindfulnesscentret bland lägenhetshusen. Ledare för centret är Christel Wallesjö som förklarar att det drogs igång 2014. Sedan dess har flera olika evenemang arrangerats, främst med inriktning på mindfulness och healing.
På kvällens agenda står trummeditation, vilket har körts månadsvis sedan sommaren. Detta är det tredje och näst sista tillfället och deltar gör bland andra hennes tolvåriga son, Gabriel Wallesjö.
– En trumma jobbar först inåt och sen ut ur kroppen. Alla får olika upplevelser av ljuden, olika känslor, det kan vara allt från gråt och obehag till healing och vällust. En energi skapas och ger dig en form av healing, säger Jenny Klein.
Jenny Klein berättar att lockelsen för trummeditation började efter ett besök på festivalen Gaia Life utanför Kungsbacka, där hon för första gången såg en sån här trumma.
– Jag tyckte de var väldigt fina, men läskiga också i och med att de var gjorda av djurhudar och jag är vegetarian. Men efter att ha prövat på trummeditation bestämde jag mig för att köpa en. Den här har ett rådjur fått sätta livet till för, säger hon.

Jenny Klein håller i kvällens meditation genom rytmiska slag på trumman.
Efter en stund slår vi oss ner på meditationsstolarna. Jenny Klein förklarar att vi ska inleda med en andningsövning, för att hjärtat ska sättas i gungning. Efter ett par minuter börjar hon slå lätta slag på trumman, efterhand blir slagen hårdare och hårdare och till sist fylls rummet av de rytmiska slagen. Trummandet ska skapa en energi som försätter deltagarna i ett sorts transtillstånd, något som inte är helt sjävklart.
– Den ska samla ihop energin från alla i rummet till ett. Det kan vara lite svårt när det är så olika folk eller för många, förklarar en av deltagarna efteråt och de andra instämmer.
Trummandet fortsätter i drygt en halvtimme och alla deltagare, förutom Christels son, sitter som fastklistrade i sina stolar. Efter meditationens slut sitter man kvar i ringen och berättar om sina upplevelser.
– Jag stod på ett berg, med klippor, vatten och skogen framför mig. Egentligen har jag lite för mycket spring i benen för att kunna sitta still hela tiden men jag kände verkligen att jag gick i skogen, säger Gabriel Wallesjö om sin upplevelse.
Känslan av att vara i skogen var det flera av deltagarna som upplevt. Men inte alla, vissa kom till andra ställen under meditationen.
– Jag tyckte det var lite jobbigt i början. Sen var det som om att jag flög iväg. Jag var inte här alls liksom, det var en väldigt skön känsla, säger en av deltagarna.
Flera av deltagarna anser dock att det inte är helt lätt att komma i trans. Något Jenny Klein tänker sig har att göra med att möjligheten att komma in i transtillstånd kommer och går från dag till dag.
– Vissa dagar bara försvinner man, och andra dagar så gör man inte det. Jag tror det har att göra med kontrollbehovet. Det sägs att man har svårt att komma i trans när man inte kan släppa taget om sig själv, säger hon.
En annan deltagare håller inte riktigt med om att det handlar om att lätta på sitt kontrollbehov. Hon menar att det snarare handlar om att möta sina rädslor och släppa taget om dem.

Deltagarna hade diskussioner om vad meditation är till för och om personliga upplevelser efteråt. Meditation är en övning i att lära sig att vara här och nu, säger Christel Wallesjö.
En sak är alla deltagare dock helt eniga om: meditation finns till för alla och är nyttigt för människan.
– Många tror att man behöver vara på ett särskilt vis för att meditera men egentligen är det till för alla, säger Jenny Klein.
De förklarar att man kan börja meditera av flera olika anledningar och att de flesta börjar med meditation för att lära sig att koppla av, men så är inte fallet för alla.
– För vissa andra handlar det om att söka svar. Meditationen kan fungera som ett verktyg för att gå vidare med något på jobbet eller för andlig vägledning till exempel, säger en av deltagarna.
Text och foto: Teodor Dimblad