Livat på planen när de yngsta ska spela handboll

SKURUP. Det är tisdag och handbollsplanen fylls snabbt med barn som tävlar om att hinna först till bollkorgen. Det är viktigt att hinna få bollen med bäst studs i. Kanske är det en blivande världsstjärna som i kväll övar på att skjuta sitt första mål.

På handbollsskolan i Skurup samlas klubbens sex- och sjuåringar. På planen finns i kväll över tjugo barn och minst lika många föräldrar, morföräldrar och syskon sitter längs med väggarna.

Skratten ekar under uppvärmningslekarna och mellan de olika övningarna passar flera på att både hjula och springa snabbt.

barn1

På träningarna får barnen öva på både tre-stegs-regeln och att stå i mål.

Ester Chrisén, 19 år, är ledare för både handbollsskolan och 04-orna och tycker det är roligt att få följa barnens utveckling. Svårigheten är att det ofta varierar mycket mellan hur många som är där.

– Är det en stor grupp så blir det mera lek. När det är en mindre grupp kan vi lägga mer tid på att lära ut regler och till exempel lägga straffar och skjuta på mål, säger Ester som själv gick i handbollsskolan som sjuåring.

esther

Ester Chrisén, ledare för handbollskolan, som tycker att det är roligt att barnen har så mycket åsikter och tankar själva.

Under tiden som Ester Chrisén har varit med i klubben har flera av hennes lag fått lägga ner.

­– Mina 04-or är nu de äldsta i klubben och de har ju inga förebilder att se upp till vilket är tråkigt. Vi har ju herrarna att titta på men det är inte riktigt samma sak, säger Ester Chrisén innan hon blir överröstad av hela gänget som kommer springandes för att ta vattenpaus.

barnhopp

Handbollskolan har funnits i minst 15 år och lockar varje år många barn som går från ”boll och lek” till att lära sig grunderna i handboll.

Handbollsskolan lockar allra flest tjejer och under kvällens träning finns bara en kille på planen. Som mest har de haft fem killar på träningen.

I år har gruppen varit så stor som ibland 28 barn och det brukar vara ungefär likadant varje år. Enligt Esther tappar de flest medlemmar när det går över till att bli lag.

barn2

Erfarenheterna går i arv när de äldre tjejerna i klubben lär ut sina kunskaper till de nyaste medlemmarna.

Frida Bokander och Elvira Weberg, båda 12 år, är tränare för handbollsskolan och tycker det är kul att få lära ut det som de själva har fått lära sig.

– Ibland är det lite jobbigt när de inte vill lyssna men det ska vi försöka ändra på, säger Elvira Weberg och skrattar.

Att de blev tränare hände lite av en slump.

– Jag kom för tidigt till träningen en gång och då frågade de om jag vill hjälpa till, säger Frida Bokander som tillsammans med Elvira Weberg också spelar i 04-laget.

tränare

Elvira Weberg och Frida Bokander går från att vara tränare första timmen till att sedan träna med sitt eget lag direkt efter. De spelar i klubbens just nu äldsta lag på tjej-sidan.

Damlaget startades upp och lades sedan ner så snabbt igen att Frida Bokander knappt hann märka det.

– Själv hoppas jag på att det ska bli ett damlag igen, säger hon innan hon tillsammans med Elvira Weberg måste ge sig ut på planen igen för sin egen handbollsträning.

Text och foto: Stina Zinsmeister