Kristina Nygårds kular in oss till konsert i Skurups kyrka

Eleverna på folkmusiklinjen på Skurups folkhögskola ger under året var sin konsert. På torsdag den 15:e februari kommer Kristina Nygårds med Till Budom, en musikalisk fäbodssaga. 

– Det som är fint med att kula är att det inte är perfect pitch som är det viktiga, utan det handlar om att använda rösten som ett styrkeuttryck, säger hon. 

Att kula är ett slags arbetsverktyg inom fäbodkulturen, för att locka på boskap eller för att kommunicera mellan fäbodarna. Det kallas också för lockrop.

– Min första tanke var att jag skulle kula in alla som skulle komma på konserten, säger Kristina Nygårds. 

Kristina Nygårds tar ton i amfiteatern. Foto: Nea Magoo Eriksson

Idén väcktes hos Kristina Nygårds när hon i sin undervisning på folkmusiklinjen på Skurups folkhögskola fick testa att kula. Hon vill väva in vallmusiken i hennes uppspel och ta oss tillbaka till sina rötter i Dalarna. Till Budom, som hennes uppspel heter, är dialektalt och betyder ”Till Fäboden”.

Under sin uppväxt i Dalarna besökte hon fäbodar tillsammans med sin familj och lockades till att kasta sig ut och använda sin röst.

Kristina Nygårds låter lusten styra henne i skapandeprocessen och beskriver den som en aningen kaosartad. Mitt i skapandet blev hon less och tänkte att hon bara skulle göra allt till punk. Till slut blev det trots allt folkmusiken som ligger henne närmast, berättar hon. På konserten bjuds det på folkmusik, lockrop och en fäbodberättelse som knyter samman säcken. 

Vad är det för tema i låttexterna? 

– Djur! Jo men, det är väl temat. Det är den viben det blir på en fäbod. De är kopplade till djurhållning. Så ja, temat är djur, säger hon. 

Fäbodmusiken kommer från alla olika melodier som främst kvinnor har sjungit sig fram till genom att vara med djuren på fäboden, berättar Kristina Nygårds. Det finns något som heter naturtonserien, en typ av skala, att sjunga i just den skalan ger känslan av att man är på fäboden.

– Det är kvinnornas musik på något sätt, många av de fantastiska melodierna som vi har inom folkmusiken kommer från att det är nån gubbe som har fått den från sin mormor eller mamma och sen är det gubben som gjort dem kända, säger hon.

Vem ska komma på torsdagens konsert? 

– Alla som vill! Alla som är nyfikna! 

Var? Skurups kyrka
När? Torsdag 15 februari, 13:00

Text och foto: Nea Magoo Eriksson