Skurups bästa semla
SKURUP. Trött på stabbiga bullar med härsken grädde? Vi har testat var i Skurup du köper årets bästa fastlagsbulle. Från Abbekås till industriområdet – mest valuta för pengarna får du på oväntat håll.
Säsongen börjar ungefär samtidigt som julpyntet är undanröjt. På varje konditori kan man se den gräddfyllda bullen med ett tunt lager av florsocker. Januaris långa baksmälla är svårbotad, men kanske kan en dekadent bakelse sätta guldkant på snöslasket.
Om du befinner dig i Skurup och är sugen på något gott till kaffet, har vi på journalistlinjen på folkhögskolan försökt reda ut vart du ska inhandla semlan. I panelen ingår stockholmaren Olivia Cronholm, skånedottern Tilda Ränzlöw, gotlänningen Karl Ahlqvist och norrbaggen Dina Aarnes.
I testet har vi utvärderat grädden, mandelmassan och bullen. Vi har även tittat på priset och helheten. Varje bulle har fått ett betyg mellan 1 och 5.
Vi börjar testet på ett ställe som ligger både nära hjärtat och geografiskt. Vi rör oss till matsalen, fyller på våra kaffekoppar och beställer en vaniljsemla och en avlång semla gjort med två smördegsbottnar.
Vaniljsemla (Skurups folkhögskolas conditorlinje):
Presentation: Florsocker på toppen av den lilla men prydliga semlan. Den ser kompakt ut och ibland är ögonen pålitliga.
Pris: 20 kr
Fyllning: Vaniljkräm
Helhet: Semlan lämnar en tung känsla i magen hos panelen. En stabbig bulle ackompanjerad av tjock vaniljkräm och smörig grädde som flyter ihop till ett hav av fett. En bra semla om du inte har ätit på 40 dagar, eftersom detta inte är fallet för panelen är vi glada att den är liten. Om du är väldigt sugen på en mastig bakelse och har en förkärlek för vaniljkräm kan detta vara något för dig, men den är medelmåttig.
Betyg: 2,5
Den avlånga smördegssemlan (Skurups folkhögskolas conditorlinje):
Presentation: En fin, avlång rektangel pudrad med florsocker. Under florsockret tittar ett frasigt tunt lock fram. Men i detta fall kan panelen inte lita på första intrycket.
Pris: 30 kr
Fyllning: Mandelmassa
Helhet: Mandelmassan är söt och innehåller goda bitar av nötter. Tilda tycker sig ana en smak av cognac och bittermandel. Bra grädde, inte för lätt eller hårdvispad. Vi i panelen har svårt att identifiera vad det är för bröd- det är tunt och torrt och inte lika frasigt som det såg ut vid första anblick. Vi gissar först att det är filodeg men efter diskussion lyfter Dina att det påminner om en torr napoleonbakelse och vi landar i att det måste vara smördeg. Helhetsintrycket är att bakelsen är platt och inte påminner om en semla.
Detta är ingen höjdare, mestadels på grund av brödet men eftersom grädde och mandelmassan är okej får den en tvåa.
Betyg: 2
Vi sätter oss i bilen och kör mot havet. På Mossbylunds spahotell finns även ett fik. I deras kafé får vi en söt, liten semla på tallriken.
Mossbylunds lilla semla
Presentation: Florsockret har smält på hatten, vilket ger intryck av att den inte är purfärsk.
Pris: 32 kr
Fyllning: Mandelmassa
Helhet: Själva bullen smakar gott med en framträdande kardemummasmak. Dock är den något torr. Grädden har bra konsistens, Tilda framhäver att det är gott att grädden är osötad.
Mandelmassan hade ett hint av sälta i sig, med ett behagligt tuggmotstånd, testets bästa. Panelen konstaterar att semlan smakar bättre än den ser ut, men tur att den är liten för den är även väldigt mäktig.
Betyg: 3,5
Mätta och belåtna åker vi vidare till Bongska Huset i Abbekås. Där ser vi tyvärr att det är samma semla som den som serveras i kaféet i Mossbylund. Dock utan smält florsocker på hatten. Det är kanske här vi skulle börjat vår smakresa, men utan Bongsk bulle i magen åker vi åter till Skurup.
Här hittar vi till byns mittpunkt, Conditori Centrum. Här finns det två olika semlor att välja på.
Traditionell Semla (Conditori Centrum):
Presentation: En stor, traditionell semla med florsocker, stor hatt och generöst med grädde.
Pris: 35 kr
Fyllning: Mandelmassa
Helhet: Stor, inbjudande bulle som upplevs både luftig och färsk. Grädden är något övervispad. Mandelmassan är i överkant söt och Olivia tycker det hade varit toppbetyg på denna bulle om mandelmassan varit rostad eller haft ett större smakdjup.
Betyg: 4
Lilla semlan utan florsocker (Conditori Centrum):
Presentation: Liten och gyllene, ser glansig och färsk ut.
Pris: 30 kr
Fyllning: Mandelmassa
Helhet: Bullen smakar hemmagjord. Mindre kardemumma än i sin större halvbror. Karl gillar denna semlan bäst eftersom den inte upplevs lika söt.
Betyg: 3
Vi vänder skutan mot industriområdet i brist på fler vinteröppna kaféer i kommunen. På Ica Supermarket hittar vi fyra olika varianter. Eftersom mättnadskänslan kommer över en fort om man äter mycket grädde, bestämde vi oss för att testa två varianter.
Toscabulle-semla (Ica Supermarket):
Presentation: I helhet är den en vacker semla med twist. Det ser ut som en toscabulle som har skurits itu och sedan blivit fylld med grädde i mitten. Men toscabullen har ett hjärta av mandelmassa . Locket pryds av mandelflarn som är karamelliserade. Generöst med grädde. Vilken är något sötad, men okej smak på för att vara på en butiksbulle.
Pris: 45 kr för två bullar
Fyllning: Mandelmassa insprängd i bullbotten.
Helhet: Locket med toscacrisp får tummen upp och är en femma i sig. På långa vägar det godaste locket i testet, enligt panelens egna lock-expert Karl. Men det blir för mastigt och sött med mycket mandelmassan insprängd botten när det är tosca på toppen. Men att det säljs i tvåpack är vilseledande- det är till bullen och individens fördel om man delar fler. Den är dock prisvärd och vi blir positivt överraskade av denna butiksbulle.
Betyg: 4
Traditionell semla (Ica Supermarket):
Presentation: Lite mellanmjölk. Okej grädde, okej bulle, ser aptitlig och klassisk ut. Ong
Pris: 45 kr för två bullar
Fyllning: Mandelmassa. Denne är dock för söt och används för frikostigt i kompositionen av semlan.
Helhet: Brödet ger väldigt lite tuggmotstånd. Helt ok om man är sugen. Du kommer inte bli besviken men inte heller lyrisk. Som vi tidigare noterat är Icas semlor prisvärda men denna är inte lika imponerande som dess granne i kyldisken.
Betyg: 3
Eftersom vi endast har köpt ett par butikssemlor till testet vill Dina att vi handlar semlor på Coop i Skurup för att jämna ut spelplanen. Sagt och gjort; på Coop finns testets billigaste semla.
Goda semlor, Sydöstbagarn (Coop):
Presentation: Ser inte hemmagjord ut. Bullen är lite “kylskåpsrynkig”.
Pris: 39,90 kr för två bullar
Fyllning: Mandelmassa
Helhet: När vi skär i bullen utbryter Olivia ”va, det är ju typ ingen mandelmassa!”
Efter grävande i bullen kan det lokaliseras en liten gömma under testets minst generösa gräddmängd. Vilket kanske är tur, eftersom man kan smaka en hinna på grädden som har torkat något i kanten. Annars smakar bullen bra, med tydlig smak av kardemumma
Betyg: 2
I slutändan är smaken som baken. Där Karls favorit var den utan florsocker på Conditori Centrum, tyckte övriga att Icas tosca-variant är årets testvinnare. Trots att Conditori Centrums traditionella semla också fick en 4:a av testpanelen är det den knäckiga tosca-hatten med grädde som sätter riktig sprutt på smaklökarna.
Faktaruta:
Fastlagsbullen, eller semlan som vi ofta kallar den i Sverige, finns i flera nordiska länder. Här hemma serveras den med mandelmassa, i grannländerna med sylt.
Semlan ska egentligen avnjutas på fettisdagen för att peppa inför en 40 dagar lång fasta. Enligt kristen tradition ska man under fastan undvika kött och ägg, för att få tid till eftertanke och förstå Jesus lidande i öknen. I gemene mans hushåll kan man även tänka sig att perioden mellan februari och påsk förr om åren var väldigt mager. När matmagasinet ändå ekade tomt var det kanske skönt att veta att magen rumlade av heliga orsaker.
Text: Olivia Cronholm & Dina Aarnes
Foto: Elvira Lander