”Hela Sverige kunde plötsligt sjunga skånska”

Det är dags för Perikles traditionsenliga konsert i Folkets Park i Skurup. Foto: Pressbild.

SKURUP. Fullt hus väntas när Ystad-bandet Perikles som turnerat land och rike sedan 80-talet intar Folkets park. Konserten är dessutom av stor vikt för Skurups brottarförening.
Sammanlagt har Perikles rest över 60 varv runt jorden, men i morgon har de nära hem.
– Här i södra Skåne tycker man om fest och snapsvisor. Särskilt när man spelar på festspelningar. Det är trevligt, säger Per-Göran “Pex” Svensson, originalmedlem, sångare och basist i Perikles.


Nu är det dags igen. Den traditionsenliga konserten med Perikles arrangeras varje år av Skurups SK, brottarföreningen, i Folkets Park i Skurup. Håkan Nilsson, som är eventansvarig i föreningen, ser fram emot vad som förhoppningsvis ska bli en minnesvärd kväll för dem som tar sig dit.

– Vi är taggade. Det ska bli kul. Vi har gjort det här länge nu, 20 år har vi kört, säger Håkan Nilsson.

Det årliga eventet är i det närmaste ett livsnödvändigt extra tillskott i deras föreningskassa.
– Det är jätteviktigt att få in de här extra pengarna. Vi arrangerar det, och hyr folket hus. Vi kör endast detta eventet. Det är av stor betydelse för brottarföreningens existens. Det statliga stödet till föreningar har dragits ner, säger Håkan Nilsson.

Han tror på fullt hus och lapp på luckan.
– 500 personer är maxkapaciteten, vi har väl cirka 100 biljetter kvar. Dra er till folkets park, uppmanar han.

Pex Svensson från Perikles. Foto: Skurupspostens arkiv

Per-Göran “Pex” Svensson är en av originalmedlemmarna i Perikles. Bandet fick en superhit med Var Ska Vi Sova Inatt 1982. En tidlös klassiker som över 40 år senare hjälper Ystad-bandet att dra fulla hus i hela landet. I morgon kväll har de nära till jobbet när det är dags för den årliga korta resan till Skurup. Skurupsposten fick en frågestund med dansbandslegenden “Pex”.

Det är långt ifrån första gången ni spelar i Skurup. Har ni några särskilda minnen från era spelningar här?
– Det brukar vara trevligt, glada människor som kommer. Blandad och härlig publik. Varje år har vi tradition att spela i Skurup den andra fredagen i februari. Alltid andra helgen i februari.

Perikles var en stor statsman i antikens Grekland. Känd som en skicklig talare, “den som bar åskan och blixten på sin tunga”. Troligen höll han världens första lovtal till demokratin. Berätta om ert bandnamn.
– Det är den rumsrena versionen. Den riktiga versionen för oss är ju “ölgubben”. När vi startade på 70-talet hade Tuborg några luffare på sin burk, där den ena frågar “Du Perikles, kan du säga mig när smakar en Tuborg bäst?”. “Hvergang!”, svarar Perikles. Den var jättestor, och var överallt: på burkarna och det fanns även planscher och affischer. Så vi tänkte att det är ju jättebra, då får vi gratis reklam i hela Sverige.

Ni deltog i Melodifestivalen för länge sedan, redan 1994. Vad tycker du om årets ”mello”?
– Jag hinner inte titta, vi spelar ju varje lördag. Det är klart man kan se det i efterhand på ”Play”, men det känns som att då är det gjort. Vi var med rätt länge i diskussionen i år, med den låten vi släppte sent på singel, Ti Amo heter den. Där vet jag att vi var med rätt länge i diskussionen. Men de gick för ett annat dansband istället, Lasse Stefanz. De ville bara ha ett dansband kanske, för alla programmen.


Hade ni ställt upp om ni fått frågan?
– Absolut, det är klart att vi hade gjort. TV är ju ett väldigt fönster ut mot publiken. Det blev inte i år så vi får vi se om vi försöker nästa år. Den låten hade lite Skurups-anknytning också, det är ju Mikael Karlsson som skrivit den. Han har haft butik i Skurup, en ICA-butik. Han har skrivit till Arvingarna också. Och vår låt Kaffe och Mazarin har han skrivit.

Ni hävdar att ni har rest 58 varv runt jorden genom åren. Hur har ni räknat ut det?
– Det är nog några varv till nu. Vi tog ungefärliga mil. I början av vår karriär blev det 7000-8000 mil om året. Nu är det ungefär hälften. Men det var ju bara att ta jordens omkrets, det är 800 mil till Thailand vet jag. Så en bit till så är man runt jorden.
Nu bör det vara över 60 varv.


Ni har även kört på tre rådjur och två hundar.
– Ja, och vi har kört av vägen. Med de milen där får man det gjort ju. Det är otäcka upplevelser, både med djuren och att köra av vägen. Det sitter ju i fortfarande. När det blir nån inbromsning till exempel.

Brottningsklubben Skurups SK arrangerar spelningen. Det är viktigt för deras ekonomi.
– De frågade oss för många år sedan, det kan säkert vara tio år sedan och sedan dess har vi kört varje år.

Var Ska Vi Sova Inatt är eran odiskutabla megahit, omöjlig att komma ifrån. Vad har den betytt?
– Den har ju betytt det mesta! Vi släppte den -82. På vinyltiden. Sen skrev vi om den -93. Den har ju över 30 miljoner streams. Det är klart att den har betytt jättemycket.

Det är ju en cover på italienska Sarà Perché ti amo av Ricchi e Poveri. Hur fick ni den idén?
– Ja, den kom ju från Italien först och därefter kom den till Danmark där Laban gjorde den på Danska. Vi spelade mycket i Danmark då, så vi tänkte att vi gör den på Svenska och sen då på Skånska. Och det blev en hit i Sverige. Den är ju känd i hela Sverige, hela Sverige kunde sjunga Skånska plötsligt.

Folkets Hus och Park i Skurup. Foto: Philip Lidgren

Text: Viktor Ekström

Snabba frågor och svar med Per-Göran Svensson från Perikles

Namn: “Pex”

Ålder: 66 år

Favoritband: Förutom Perikles.. Jag tycker om U2 och Coldplay och den typen av arenarock. Robbie Williams.

Nämn tre bra saker med Skåne: Vi är gemytliga, trevliga och här i södra Skåne tycker man om fest och snapsvisor. Särskilt när man spelar på festspelningar, det är trevligt.

Vem skulle du vilja ha som bandmedlem för en dag: ”Bono”.

Hobby utanför musiken: Jag sköter allt det adminstrativa, med bokföring och allting ju. Det är nästan min hobby. Sen går jag och tränar två-tre gånger i veckan. Exercise alltså.

Sen är vi ett kaffegäng som träffas måndagar och torsdagar. Äldre män som träffas och dricker kaffe klockan två. Det är faktiskt en trevlig hobby.

Bästa scen du spelat på: Sommarrocken i Svedala är fantastisk måste jag säga.

Drömscen du inte spelat på: Oj, det har jag ingen aning om.

Vad tar du med dig till en öde ö? Det får bli min sambo, annars blir hon sur. Man får vara lite diplomatisk.

Om du vill lyxa till det, vad gör du då? Lyx för mig är att åka på semester. Thailand är ju favoritresmålet.

Bok: Det var längesen man läste bok.

Favoritfilm: När Lammen Tystnar.

Husdjur? Det får bli min sambo där också. Jag är inte så glad i hundar och katter.

Vad ville du bli när du var liten? Jag ville gå på sjön. Sjökapten.

Favoritämne i plugget? Matematik och Svenska.

Vad tänker du på när du hör ordet…

…musik: för mig är det Perikles

…handboll: IFK Ystad

…Malmö: Jag har ju min son där inne plus Turning torso.

…Grekland: I min ungdom var jag på Rhodos ett antal gånger.

…Skurup: Det är ju fest i parken.