I Skurup firas fettisdagen med temlor

I en tid när telefoner tar mycket uppmärksamhet jobbar Magnus Cadier för att människor ska kunna få både ro och gemenskap via litteraturen – exempelvis genom högläsning.

Att högläsa ett stycke ur Åke Holmbergs bokserie Ture Sventon och äta semlor är det optimala firandet av fettisdagen enligt Skurups bibliotikarie. Han älskar semlor liksom Ture Sventon gör, och hoppas att högläsningen får sig ett uppsving.

– Att läsa högt ger så mycket till oss människor tror jag, både gemenskap och tillgång till ett språk. Och bara en stunds avkoppling, säger Magnus Cadier.

Det var författaren och bibliotekarien Magnus Cadier som fick idén till firandet för ett par år sedan. Han minns Ture Sventon från sin barndom, serien visades på tv och i första klass gjorde bibliotekarien ett skolarbete om Åke Holmberg.

– Det var något spännande med den flygande mattan och att han säger ”temlor” och inte semlor men samtidigt heter Sventon, när han borde heta Tventon, säger Magnus Cadier.

Böckerna finns i flertal och innehåller ofta passager där privatdetektiven äter just semlor. En sådan passage brukar Magnus Cadier välja att läsa för skaran som besöker biblioteket. Förra året kom omkring 20 personer, men då sammanföll dagen med sportlovet.

– Det är svårt att locka folk till kulturevenemang i Skurup, men det är också svårt att veta vilka evenemang som kommer gå bra. Ibland dyker det upp betydligt fler än vad vi tror, ibland betydligt färre, säger Magnus Cadier.

Efter pandemin tog det ett tag för Skurupsborna att hitta tillbaka till biblioteket, och Magnus Cadier upplever att alla fortfarande inte gjort det. Sedan maktskiftet i kommunen har biblioteket också blivit av med budgeten för evenemang riktade åt vuxna. Det gör att biblioteket inte har råd med exempelvis författarsamtal.

Samtidigt tror bibliotekarien att minskad läsning och kulturintresse kan bero på att det har blivit svårare för människor att koppla av och skapa vilsamma stunder.

– Vissa tycks få panik av att inte ha en telefon att scrolla på och där blir ju kanske biblioteket, även om vi gör så mycket mer än bara lånar ut böcker, förknippat med något som vi bara inte gör längre, säger han.

Särskilt högläsningen tycks vara en aktivitet som glöms bort, men Magnus Cadier är särskilt viktig att hålla kvar vid. Den ger barn möjlighet att ta till sig ett språk och en berättelse på en högre nivå än vad de själva klarar av att läsa.

– Högläsningen är också en fin sak, man sätter sig tillsammans och lyssnar.

Mer information om fettisdagen finns på kommunens hemsida.

Text och bild: Alva Kledzik