Skurups kettlebellmästare tog hem EM-guld  

Julia Persson började tävla i kettlebell sport för tre år sedan. I fredags tog hon sitt andra EM-guld. Foto: Anders Håkansson

Julia Persson började tävla i kettlebell sport för tre år sedan. I fredags tog hon sitt andra EM-guld. Foto: Anders Håkansson

SKURUP. Många har använt en kettlebell, det där klotet på gymmet med handtag på. Men de flesta har inte slungat 32 kilo över huvudet 83 gånger på tio minuter. Det har Julia Persson från Skurup gjort.

När Julia Persson fyllde 40 fick hon ett träningsprogram av sin sambo. Tanken var att hon skulle börja tävla i kettlebell sport. Nu, tre år senare, har hon hunnit skaffa sig två SM-silver och två EM-guld. Det senaste guldet vann hon i fredags, på kettlebell-EM i Falun. Julia Persson gläder sig över guldet, men det är inte vinsten som är viktigast. Hon tävlar egentligen mest mot sig själv och sina egna resultat.

– Medaljen är en extra krydda, säger hon.

Julia hade inte tänkt att hon skulle vara i sitt livs form när hon fött två barn och hunnit fylla 43. Men så blev det. I början tyckte hon bara att det var roligt att testa sporten, men sedan växte nyfikenheten. Hon ville se hur mycket hon kunde utvecklas och om hon kunde mäta sig med de bästa. Julia Persson tror att det är just nyfikenheten som gör att hon presterar så bra. Dessutom är hon envis och tycker att det är roligt att finslipa tekniken.

– Det är en enkel sport att utvecklas snabbt i. Det handlar om att nöta, nöta och nöta.

Julia Persson tävlar i Long Cycle, som är den klassiska tävlingsformen inom kettlebell sport. Long Cycle går ut på att man ska utföra en så kallad Clean & Jerk med två kettlebells så många gånger man kan på 10 minuter. Clean & Jerk är en frivändning som innebär att man först slungar upp kloten till bröstet, sedan upp över huvudet. Under tävlingen gör man rörelsen om och om igen. Man får inte tappa eller sätta ner kloten.

IMG-5280

Julia Persson efter tävlingen den 22 oktober. Foto: Anders Håkansson

Under årets EM hann Julia Persson göra 83 repetitioner med sina 16-kilos klot. Det innebar inte bara ett guld utan även ett nytt personligt rekord. Nästa mål är att hinna med 90 repetitioner.

– Drömmen vore att nå 100, för det är en så fin siffra, säger hon.

Samtidigt överväger Julia Persson att gå upp till elitklassen. Det skulle innebära att hon får byta ut 16-kilos kloten mot två 20-kilos klot.

Till vardags arbetar Julia Persson som grafisk formgivare i Malmö. En gång i veckan håller hon i ett kettlebell-pass på IFC träningscenter i Skurup, som drivs av hennes sambo Anders Håkansson. Själv tränar hon tre till fem gånger i veckan, beroende på om hon laddar upp inför tävling eller ej.

Har du något tips till andra som vill börja träna med kettlebell?    

– Köp inte för tunga klot! Man kommer långt med ett eller två 8- eller 12-kilos klot och då kan man få fantastiska resultat. Och Youtube är fantastiskt, där finns massor med roliga pass.

 

Text: Anna Svensson