Tonläget i kommunen: Politikerna hör olika

IMG-3133
SKURUP.  det extrainsatta kommunfullmäktigemötet den 10 oktober var kritiken stundtals hård. Kritiken var framförallt politisk, men riktades även mot flera av ledamöternas  person. Vad tycker egentligen politikerna om tonläget i kommunen?


Magnus Alm (S) tycker att tonläget i Skurup stundtals är väldigt aggressivt. Han ser vissa paralleller mellan retoriken i kommunen och den som hörs i riksdagen, men tycker ändå att Skurup sticker ut.

– Jag har pratat med kollegor i resten av Skånes 32 kommuner och det är inte alls som i Skurup, här är det extremt.

Trots att den senaste tiden har präglats av hårda motsättningar tycker inte Magnus Alm att fenomenet är nytt.

– Det har pågått enda sedan flyktingkrisen 2015-2016, säger han.

Lars Nyström, som både fått kritik av fullmäktiges ordförande och blivit kallad både diktator och lill-hitler, upplever personligen inte att saker blivit värre.

– Jag har varit aktiv i Sverigedemokraterna i många år och fått utstå mycket. Idag tycker jag inte att tonläget blivit för skarpt, även om det var långt över gränsen att kalla mig lill-hitler. Jag tror på att bemöta människor med respekt och att man då får det tillbaka.

Jörgen Lidfeldt, avhoppare från SD och ledare för den nya grupperingen Demokratiska samlingpartiet tycker inte att det går att låta sig påverkas av mediauppmärksamhet och aggressivitet.

– Skulle man ta åt sig av allt som skrivs hade man varit helknäckt, alltid. Det är bara att jobba vidare. Jag tar inte åt mig alls. 

Johan Bolinder är kommunstyrelsens ordförande och moderaternas förstanamn i kommunen. Han tycker att tonläget är problematiskt och önskar att tonen mellan ledamöterna hade varit bättre.

– Alla har ett ansvar. Jag försöker hålla mig sakligt i mina offentliga uttalanden, men det är svårt när kommunfullmäktiges ordförande (Ann-Helen Nilsson i Centerpartiet) tar ett tydligt parti och en aktiv del i diskussionen.

Själv har Johan Bolinder inga problem med att hantera hur diskussionen, men är mycket oroad över hur det påverkar de som arbetar i och för kommunen.


Ann-Helen Nilsson, som är kommunfullmäktiges fullmäktige, menar att hon tar ansvar för debatten genom att stoppa inlägg som blir osakliga eller personligt kränkande. Hon menar dock att en ödmjukhet håller på att växa fram.

– Nu när maktbalansen i kommunen har förflyttats tror jag att politikerna generellt är mer kompromissvilliga. Vi hade ett möte med gruppledarna igår som var väldigt ödmjukt.

Ann-Helen Nilsson mår inte personligt dåligt över tonläget, men säger också att Centerpartiet inte är lika utsatta då de står i mitten, mellan de stridande blocken.

Text: Philip Lidgren, Jenny Martorell och Emilio Garro
Foto: Philip Lidgren