Tidigare Skurupselev ny chefredaktör på Skånska Dagbladet

Om lite drygt en månad blir Lena Philipsson chefredaktör på Skånska Dagbladet.

Om lite drygt en månad blir Lena Philipsson chefredaktör på Skånska Dagbladet.

Lena Philipsson gick journalistlinjen på Skurups folkhögskola för drygt 15 år sedan och gjorde sin praktik på Skånska Dagbladet. Från och med slutet av november kommer hon att vara tillbaka på Skånskan – denna gång som chefredaktör. 

Sedan året på Skurups folkhögskolas journalistlinje har Lena Philipsson varit runt på flera olika redaktioner. Bland annat har hon jobbat på gratistidningen City, på HD-Sydsvenskan och nu senast som chef för Sydsvenskans Lundaredaktion. I slutet av november blir hon chefredaktör på Skånska Dagbladet, där hon kommer att lägga stort fokus på den lokala journalistiken och på att komma ännu närmare läsarna.

Vad blir viktigt för dig som chefredaktör på Skånska Dagbladet? 

– Det första jag måste göra är att prata med medarbetarna som redan finns där. Det är de som är experter på både Skånskan och på läsarna. Sen är mitt jobb att använda koncernens muskler på bästa sätt för att medarbetarna på skånskan ska kunna fokusera på den lokala journalistiken.

Hur bär man sig åt för att få jobb som chefredaktör på Skånska Dagbladet? 

– Jag sökte jobbet för att jag vet att jag har jättemycket relevant kunskap och för att jag tycker att det är så oerhört viktigt att Skånskan finns kvar. Lokaljournalistiken är något av det viktigaste vi har och Skånskan behöver vara en stark och självständig tidning som fungerar framåt. Vi kommer att satsa på digital utveckling och jag hoppas att jag fick jobbet också för att jag har engagemanget just för lokaljournalistik.

Vad har du med dig från journalistlinjen på Skurups folkhögskola? 

– I Skurup lärde jag mig det journalistiska hantverket: att man skriver, gör TV och radio, det betyder jättemycket när man kommer ut i arbetslivet. Sen tog vi under året på folkhögskolan allt som har med journalistik att göra på allvar. Det är en inställning som jag har haft jättemycket nytta av. Man kan tycka och tänka olika och allting är värt att diskutera lite till, för att allt ska bli på bästa möjliga sätt.

Vi på Skurupsposten önskar Lena Philipsson all lycka på det nya jobbet och hoppas på att bli creddade om Skånska Dagbladet stjäl saker från oss.

 

Text: Jenny Martorell Foto: Privat