Tjejerna i grönt och svart håller på att formera sig

 

Lagets målvakt Ida Nilsson förbereder sig genom att rädda ett skott från lagkamraten Angelica Olsson.

Lagets målvakt Ida Nilsson förbereder sig genom att rädda ett skott från lagkamraten Angelica Olsson.

SKURUP. Måndagskväll på Skurups Arena betyder handbollskväll för Flickor U. Det här är första säsongen som de spelar med klistrade fingrar och redan på söndag väntar bortamatch mot Vinslöv.

Direkt innanför huvudentrén till Skurups Sparbank Arena hörs skratt, dunsande bollar och gnisslet av tvärt vändande skor. Det är Skurups Handbollsförenings 8-9-åringar som tränar och längre in i byggnaden inleder tränaren Linn Andersson kvällens genomgång med ett av föreningens ungdomslag. Just det här laget består av fjorton spelare i åldern 13-15 år. Laget är under uppbyggnad och så sent som för några månader sedan fick de nya tränare.

Linn Andersson börjar med att kolla vilka lagmedlemmar som hunnit värma upp med löpträning utomhus innan den organiserade träningen. Det är en samvetsfråga men de flesta verkar ha sprungit i alla fall lite grann innan de kom in i hallen. Hallen är avdelad eftersom det läckt in vatten på den andra sidan om vikväggen. Den här kvällen coachas det taggade laget av Linn Andersson, Elin La Fleur och Emelie Barwe Callas. De tre tränarna har alla varit aktiva i föreningen på ungdomssidan och i damlaget.

- Jag har varit aktiv i föreningen sedan jag var cirka nio år gammal. På grund av en skada gjorde jag ett längre speluppehåll år 2012 men jag var kvar som ledare fram till 2016. Därefter tog jag en paus till 2019. Det är först nu i augusti 2021 som jag började träna det här laget, säger tränaren Linn Andersson.

— Jag har varit aktiv i föreningen sedan jag var cirka nio år gammal. På grund av en skada gjorde jag ett längre speluppehåll år 2012 men jag var kvar som ledare fram till 2016. Därefter tog jag en paus till 2019. Det är först nu i augusti 2021 som jag började träna det här laget, säger tränaren Linn Andersson.

Tjejerna alternerar mellan olika positioner och ju oftare de är med på träningarna desto mer får de spela när det blir match. Samtidigt betonar Linn Andersson vikten av att skolan alltid får gå först. Hon har själv spelat på flera positioner under årens lopp. Hon började spela ute på planens ytterkant och arbetade sig liksom många andra spelare inåt i planen. I damlaget spelade hon som niometerspelare (skytt).

Stukade tummar, fingrar och fötter hör till vanligheterna för det här gänget så den vita handbollstejpen finns med som en ständig följeslagare.

Stukade tummar, fingrar och fötter hör till vanligheterna för det här gänget så den vita sporttejpen finns med som en ständig följeslagare.

Kvällens målvaktstränare heter Elin La Fleur och hon ingick i det flicklag som Linn Andersson tränade allra först och på senare tid har hon bland annat varit målvakt i Sjöbo. Tränaren Emelie Barwe Callas i sin tur har varit linjespelare och även om hon bär en liten bebis i sele på magen så instruerar hon tjejerna i hur de gör backhand-passningar, numera med klistrade fingrar.

 Angelica Olsson, My Hansson, Hannah Håkansson och Nellie Nilsson lyssnar fokuserat och peppas av ledarna som förklarar vad de ska göra härnäst.

Angelica Olsson, My Hansson, Hannah Håkansson och Nellie Nilsson lyssnar fokuserat och peppas av ledarna som förklarar vad de ska göra härnäst.

— Det känns jättekul att träna det här laget och vi tränare kompletterar varandra bra eftersom vi spelat på så olika positioner, säger den assisterande tränaren Emelie Barwe Callas. Det är ett generationsöverskridande arbete och Linn Andersson som länge varit tränare i klubben har exempelvis också själv tränat målvaktstränaren Elin La Fleur när hon var liten.

— Det som är viktigast som målvakt är att vara fokuserad, och hålla nollan så klart, ler Elin La Fleur.

Pedagogiken förs vidare när Elin La Fleur exempelvis med hopknutna hopprep illustrerar vilka vinklar som målvakten kan förvänta sig att motståndarnas skott kommer ifrån.

Pedagogiken förs vidare till nästa generation när Elin La Fleur med hopknutna hopprep illustrerar vilka vinklar som målvakten kan förvänta sig att motståndarnas skott kommer ifrån, något hon lärt sig av Linn Andersson.

Flera av tjejerna känner varandra sedan de gick tillsammans på barnverksamheten Boll och Lek som åtta- och nioåringar.

— Det var en kompis som spelade och jag hängde på och så var det nog för många av oss. Jag tror att det var Nova som tog med sig flera av oss hit, säger Nellie Nilsson.

Hon får medhåll i form av en snabb nick från Nova Kronvall som pustar ut lite efter den intensiva cirkelträningen.

Tjejerna håller på att vänja sig vid att spela med klister, något som används av spelare från 15 år.

Tjejerna håller på att vänja sig vid att spela med klister, något som används av spelare från 15 år.

— Det som är roligast med handbollen är gemenskapen, säger Angelica som bitvis får sitta och vila sig eftersom hon skadat en fot.

Linn Andersson samlar gänget inför att de ska träna lite närkampspel. Angelica Olsson, My Hansson, Hannah Håkansson och Nellie Nilsson förbereder sig för sammandrabbningen.

Linn Andersson samlar gänget inför att de ska träna lite närkampspel. My Hansson, Ellie Richt, Nova Kronvall och Nellie Nilsson förbereder sig för sammandrabbningen.

Skurups Handbollsförening har över 350 aktiva medlemmar berättar Pär Lillman som arbetat på kansliet sedan 1997. Han har tidigare varit tränare för barnverksamheten Boll & Lek och en verksamhet för funktionsvarierade utövare.

— Fokus för föreningen ligger på ungdomsverksamheten och den drivs likt många andra föreningar av helt ideella krafter. Det finns också en barnverksamhet och en handbollsskola för de yngre deltagarna, säger Pär Lillman.

I helgen blir det full aktivitet i arenan då ett flertal barn- och ungdomsmatcher hålls i ett så kallat sammandrag där de olika lagen möts samma dag.

-- Jag har i stort sett växt upp här på arenan, säger tränaren Linn Andersson, här i ett av materielrummen där klistrade bollar noggrant hålls isär från oklistrade för att undvika ett tidsödande rengöringsarbete.

— Jag har i stort sett växt upp här på arenan, säger tränaren Linn Andersson, här i ett av materielrummen där klistrade bollar noggrant hålls isär från oklistrade för att undvika ett tidsödande rengöringsarbete.

Text och bild: Anna Persson

 


Faktaruta

Lagnamn: U Flickor, födda 2006-2008
Förening: Skurups Handbollsförening
Föreningens grundande: År 1976
Hemmaarena: Skurups Sparbanks Arena
Matchfärger: Grön tröja, svarta shorts, målvakt svarta byxor och orange tröja
Aktuell: Bortamatch mot Vinslöv på söndag den 31 oktober
Kontaktuppgifter: Finns på www.handbollskurup.se