Postombuden håller utkik – ännu inga knarkpaket i Skurup

SKURUP. Brevbärare, postombud, och andra som hanterar post får numera bryta sekretessen och larma polis när de misstänker narkotika i ett brev eller paket. Detta sedan en lagändring som trädde i kraft den 2 januari 2023. En granskning av P4 Väst och P1-programmet Kaliber visar att många som hanterar post inte känner till lagen. 

Ombud i centrala Skurup, Direkten, Preem och ICA, är medvetna om lagändringen men har ännu inte har haft några misstänkta fall. Ombuden verkar inte ha fått helt tydlig information om hur de ska upptäcka narkotika och hur lagändringen ska fungera i praktiken. 

Björn Persson, chef för Direkten, som är postombud för DHL och Postnord.

Björn Persson som äger Direkten säger att de har fått ett mejl från DHL om lagändringen, men några konkreta tips på hur man ska gå tillväga vid misstanke minns han inte. Han vet att det finns mer information att ta del av på Postnords hemsida. 

Har ni haft misstankar om något paket som har kommit till er? 

–  Nej, vi har inte hittat något misstänkt, säger Björn Persson. 

Camilla Flygare, säljare på Preem, har hört om lagändringen i samband med Postnords årliga utbildning för ombuden. Hon upplever att de får bra stöd från Postnord och DHL.

På frågan om vad de letar efter säger hon att hon är uppmärksam på eventuella konstiga lukter eller om paketets form eller paketering sticker ut. 

I de fall där Postnord själva rapporterar in misstänkta försändelser till polis är det en mycket hög träffprocent enligt Postnord. Däremot har de ingen vetskap om hur många försändelser som ej hittas. Det händer att ombud tar kontakt med Postnord vid misstanke om försändelser med illegalt innehåll. 

FAKTA:

Tystnadsplikten för personal som hanterar post ändrades den 2 januari i år.

Som personal kan man bryta tystnadsplikten om man misstänker att paketet innebär ett brott där fängelse är föreskrivet och lagen gäller paket eller brev upp till två kilo. 

Det krävs starka indikationer på att ett paket kan innehålla något olagligt för att personalen ska larma om misstanke till brottsförebyggande myndighet.

Lagändringen avser inte en skyldighet utan en möjlighet att anmäla. 

Text: Olivia Cronholm och Lotta Pettersson

Foto: Olivia Cronholm