Kiriatos vändning ger hopp till fler

imgl9239-kopia

SKURUP. Julafton 2001 ringde han till psykiatriakuten och sa ”jag begår snart självmord.” 15 år senare har han släppt en bok och startat ett framgångsrikt projekt för psykisk ohälsa.

Hösten 2013 påbörjade Kiriakos Backis skrivandet av ett öppet brev till sina två barn där han ord för ord ville förklara sitt mående, om varför pappa blev som han blev.

Detta resulterade i boken ”Destination Hopp” och var sedan startskottet för projektet Hopp som nu etablerat sig i Svedala och Skurup.

–Ju mer jag skrev desto mer insåg jag att jag kunde hjälpa andra med mina erfarenheter. Jag är ingen psykolog eller läkare men jag kan alltid få en annan människa att känna sig mindre ensam.

Projektet Hopp är en organisation som bedriver samtal, studiecirklar och föreläsningar runtom i Skåne, alla med psykisk ohälsa som gemensam nämnare. Alla är välkomna, ung som gammal, oavsett psykiska besvär.

Kiriakos, som är uppvuxen i Belgien, flyttade till Sverige 1989. För honom har psykiska problem alltid funnits med i bilden.

Det började som tonåring när han bröt nacken i Belgien. Läkarna berättade att han hade två veckor kvar att leva. Fastspänd på en brits utan någon som helst möjlighet till att kunna röra sig spenderade han dessa veckor på sjukhuset.

–Det enda jag såg under den här tiden var det vita taket. Jag brukade måla upp fantasivärldar i huvudet som utspelade sig där uppe, allt för att försöka hålla mig vaken och inte bli totalt galen.

Mirakulöst nog överlevde Kiriatos och efter ett år av rehabilitering kunde han till slut gå obehindrat igen. Han växte upp, gick klart skolan och efter vilda år på Greklands största partyö Rhodos där han arbetade som framgångsrik DJ, träffade han kvinnan från Sverige som sedan kom att bli hans fru.

Psykisk sjukdom slutade dock inte här. Det som började i ett diskbråck slutade i posttraumatisk stress och depression som gjorde att han förlorade jobb, vänner och familj.

Julaftonskvällen 2001 minns han som den mörkaste dagen i hans liv. Men det blev även en av vändpunkterna.

–Plötsligt vaknade jag bara upp efter flera timmar av psykos. Jag var så borta att jag trodde att jag var död. Några dagar efter samtalet till psykakuten jag gjorde på julafton, visste jag att jag var tvungen att ta tag i allt. Jag kände mig död på julafton och det är inget jag ville vara. Det är inte kul att vara död.

imgl9289-kopia

Han köpte ett gymkort, fick hjälp och påbörjade resan mot ett bättre välmående. Resan har såklart varit långt ifrån enkel. Den har kantats av skam, sjukskrivning och återfall. Hela hans vänstra sida av kroppen smärtar från de men han fått av nackskadan och medicinen är han allergisk mot. Detta menar han dock att han lärt sig att slutligen kunna leva med.

–Jag har ont överallt men kan ändå flyga.

Projektet Hopp blev den sista pusselbiten för att kunna ta sig ut på andra sidan. Sedan det drog igång för ett och ett halvt år sedan har totalt 120 personer engagerat sig i verksamheten och för närvarande är de 30 stycken verksamma personer inom projektet.

Kring framtiden ser han inga gränser.

–Många svenskar följer jantelagen så slaviskt och ser bara hinder. De är som en gammal tjock-tv! Medan jag är widescreen. Alla borde sträva efter att bli widescreen. Snart, mycket snart, är jag också 3D.

Kiriakos själv jobbar 50 procent och åker Skåne runt och föreläser, samtalar och sprider sin kunskap och sina erfarenheter. Hans mål just nu är att få ytterligare förlängd tjänst till 2017 och få fortsätta att leva det liv han lever just precis nu.

–Halva mitt liv var ett helvete. Men man ska inte skämmas, inte döma, bara vara sig själv och precis det man är.

Han pausar en stund och tillägger sedan:

–Ingenting är ju omöjligt. Ibland tar det bara lite tid.

Text och foto: Emma Watson