Hallå där: Svante ”The Urban Hippie” Nybyggars

Foto: Max Nordanåker

Foto: Max Nordanåker

SKURUP. Svante Nybyggars gick journalistlinjen på Skurups folkhögskola 1975-1976.
I dag kan han efter tidskriften Veckans Affärers utnämning titulerar sig ”Sveriges kanske äldsta influencer”. Svante driver det populära modekontot The Urban Hippie Swe på Instagram med 28 000 följare.

Med vilken känsla minns du din tid på Skurups folkhögskola?
– En positiv känsla. Jag kände att jag hittade rätt. Jag hade tidigare tankar på att bli musiker tillexempel. De har ju en bra jazzlinje på Skurup som de haft i många år. Jag gick där 75-76, det är ju några år sedan. Det var väldigt många som bodde på skolan, de kom ju från andra delar av landet. Vi var tre som pendlade från Malmö med bil, så att en del av det livet som dem som bodde där levde deltog ju inte vi i på samma sätt.

Vad gör du i dag?
– Idag har jag pensionerat mig. Man kan säga såhär, lite grovt räknat var jag yrkesverksam skribent i 40 år, de 10 första som journalist och sen 30 som copywriter, jag har hållit på lite med PR också. Jag är 66 år idag och jag känner mig rätt så färdig, jag har möjlighet att gå i pension. Nu har det blivit det här med Instagram, jag har hittat en roll. Mycket kretsar kring det, jag träffar en jäkla massa människor via Instagram ursprungligen via det här stil- och klädintresset.

Vad gjorde Skurup för dig i din karriär?
– Jag fick jobb på tidningen Arbetet ganska snart, den fanns ju då och var ganska stor. Jag hade småjobbat lite på Skånska Dagbladet men ganska snart blev det Arbetet. Jag var på olika avdelningar, nöjesavdelningen, kommunalreporter och kvällsreporter, olika reportersysslor hade jag där. Min mamma var en skrivande person, på något sätt kände jag att jag hamnade väldigt rätt inom journalistiken. Man kan säga om Skurup, när jag gick där då, det var ganska många arbetsgivare som sa att de föredrog elever från Skurup än från Journalisthögskolan eftersom det ansågs att man på journalisthögskolan satt och diskuterade politik så mycket. Man blev inte doers på samma sätt. Det är möjligt att det pratas så än idag, det vet jag inte.

Har du någon koppling till Skurup idag?
– Nej inte till Skurup. Jag vet att jag hade nån kollega på en byrå där jag var som hette ID Kommunikation. Jag tror att en Erik Rudvall undervisade endel i Skurup men jag vet inte om han gör det längre. Men jag har stött på folk som genom åren varit gästlärare och kanske mer än så. Den klassen jag gick i då mellan 75-76 skickar ut sådana här gruppmail och ofta handlar det om att man ska träffas på något ställe i Stockholm. Jag var med även på en sån här återföreningsträff men det är många år sen nu.

Vad vill du säga till oss som går på Skurups folkhögskola idag?
– Att ha öppna sinnen! Jag vet inte hur tongångarna är riktigt bland journalister nu men man får ju räkna med att arbetsmarknaden kan tvinga en att tänka fritt.

Vad lärde du dig på skolan som du fick användning för i ditt yrkesliv?
– Dels att man skrev mycket. Jag hade ju skrivit en del tidigare men det var rent att lära sig hantverket, det tyckte jag skolan var bra på att lära ut.


Vem är Svante Nybyggars?

Vem: Svante ”The Urban Hippie” Nybyggars, gick journalistlinjen på Skurups folkhögskola för 42 år sedan (1975 – 1976)

Ålder: 66

Gör: Mode- och Instagramprofil som driver kontot The Urban Hippe Swe med 28 000 följare världen över.

Bor: Malmö


Text: Niklas Loman
Foto: Max Nordanåker / @maxnordanaker