Eldsjälarna ska rusta upp hamnen

Idag finns ett 30-tal båtplatser för privatpersoner som tycker om att lägga nät och vara ute på havet.

Kustremsan mellan Hörte och Abbekås är ett hett ställe för öringsfiske.

HÖRTE. Under vintern har Hörte hamn rustats upp. Det gamla Fiskarhuset är i full gång att isoleras och renoveras. Om en månad står arbetet klart.

De färgglada träbåtarna ligger uppe på land över vintern, ett fåtal är kvar i vattnet. På andra sidan gångbryggan i trä finns två vita byggnader: hamnhuset och fiskarhuset.

Sedan många år tillbaka ägs Hörte hamn av en ideell förening som ska hålla platsen i skick och bevara kulturarvet. Tack vare flera tusen timmars ideellt arbete har de kunnat utveckla platsen mycket de senaste åren.

– Vi är ett bra gäng här, en kärntrupp som brinner för hamnen, säger Bertil Nilsson, ordförande i hamnföreningen.

DSC_4968

Bertil Nilsson har varit ordförande i hamnföreningen sedan 2007.

En av medlemmarna i styrelsen är snickare och på så sätt kunde renoveringen av fiskarhuset ta fart. Under vintern har hela föreningen setts ett antal söndagar och arbetat mellan 10 och 14.

– Vi har haft ett antal arbetsdagar där vi hjälpts åt allesammans. När dagen är slut har vi suttit här och njutit av standardfikat – polarbröd med ost och kaffe, säger Bertil Nilsson.

Att ha många strängar på lyran är Bertil Nilssons grej. Han har länge arbetat med att skriva ansökningar om bidrag i olika samhällsutvecklingsprojekt och har på så sätt lyckats få sponsorer för att kunna rusta upp hamnen.

– Hamnens utveckling innebär mycket för besöksnäringen. Kommunen är därför gärna delaktig i projektet och stöttar med pengar, säger Bertil Nilsson.

Taket är isolerat, regelverk byggt på väggarna och väggarna så klart som färdigisolerade.

Taket är isolerat och väggarna är snart färdigisolerade.

Hörte hamn är ett populärt utflyktsmål. Inte minst på grund av restaurangen Hörte Brygga som ligger i hamnhuset intill.

Förra sommaren bedrev Hörte Brygga lanthandel i fiskarhuset. Eftersom den inte kunde vara öppen året om beslutades att istället använda huset till kulturaktiviteter. Under våren kommer huset börja hyras ut för evenemang, seminarier, företagsträffar, konstutställningar, fester och mycket annat.

– Det är gemenskapen här som driver mig. När jag kommer ner hit mår jag så bra rent psykiskt. Vi är verkligen ett gött gäng här i Hörte, det är ju nästan en rubrik, säger Bertil Nilsson och skrattar.


Text & foto: Sanne Kleiner & Rebecca Watts