Prins Henrik av Danmark har gått bort

Prins Henrik var förtjust i att spendera somrarna i Frankrike.

Prins Henrik var förtjust i att spendera somrarna i Frankrike. Foto: TT

Prins Henrik har gått bort rapporterar SVT Nyheter. Strax innan midnatt somnade den franska adelsmannen in 83 år gammal. 

Den danska prinsen somnade in på Fredensborgs slott med Margrethe och parets två söner vid sin sida.

Prins Henrik hade varit sjuk i flera veckor. Den 28 januari fick prinsen åka tillbaka till Danmark från Egypten och läggas in för att undersöka en tumör i den vänstra lungan. Tumören visade sig vara omfattande och fick behandlas som lunginfektion.

Sedan 2 februari har prins Henrik legat på sjukhus. I fredags försämrades tillståndet. På tisdagen fick prinsen föras till Fredensborgs slott på norra Själland för att vara med sina närmaste den sista tiden.

Prins Henrik är omtalad i media som en färgstark och frispråkig person med temperament.  Prins Henrik är även känd för sitt uttalande om att inte vilja begravas på samma plats som drottningen Margrethe på grund av missnöje över titeln som prins och inte kung.

”Prins Henriks liv rymmer hela världen. Från en barndom i Hanoi till gymnasiet i Cahors. Från studier i Saigon till värnplikt i Algeriet. Från en diplomatisk karriär i London till att bli en uppskattad samlingspunkt för den kungliga familjen i Danmark”, säger den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen i ett uttalande, enligt Ritzau.

Fakta om Prins Henrik

–  Föddes i Talence, Frankrike

–  Heter ursprungligen Henri-Marie-Jean André de Laborde de Monpezat men ändrade till Henrik när han gifte sig med drottning Margrethe 1967

–  Har två söner Joachim och Fredrik och åtta barnbarn

Text: Rebecca Watts
Foto: TT