Ungdomsskrämmor ska driva bort bråkstakar: ” Vi försöker minska skadegörelsen”

Såhär kan "ungdomsskrämman" se ut när den har satts upp. Foto: Wikipedia

”Ungdomsskrämman”. Högtalaren sänder ut ett fasansfullt ljud främst ungdomar kan höra.
Foto: Wikipedia

SKURUP: Skurups förskolor har fått ett udda tillskott. Ett nytt larmsystem ska installeras. Syftet är att skrämma bort ungdomar som hänger på skolgårdarna kvällstid.

Nytt larmsystem ska förhindra skadegörelse på kommunens förskolor.

Ungdomar som hänger på skolgårdarna kvällstid, skräpar ner och vandaliserar hör till vanligheterna på förskolor i Skurups kommun.  Nu vill man få bukt på problemet med hjälp av effektiv larmteknik.

– Man sätter upp mosquito-larm för att få bort människor som hänger på till exempel skolgårdar efter verksamhetstid och vandaliserar, säger kommunens säkerhetsexpert Malin Ekblad.

Mosquito-larmet består av rörelsesensorer och en högtalare som sänder ut ett högfrekvent ljud som främst personer under 25 år hör. Ett ljud så pass terroriserande att de som vistas i närheten inom tio minuter lämnar platsen, illamåendes. Därav smeknamnet, ”ungdomsskrämmor”.

Alarmen gjorde sin debut i Sverige för snart sju år sedan. På begäran av Skurupshem har tekniken nu tagits till Skurup. Idén kom Malin Ekblad med, som varit i kontakt med larmen tidigare.

– I Trelleborgs kommun har vi haft Mosquito-alarm i flera år och ur min erfarenhet har effekterna varit väldigt positiva. Efter att ett alarm satts upp så försvinner stöket, säger hon.

- Vi vill få bort skadegörelsen från skolgårdarna och om vi kan få bort ungdomarna som hänger där, sker det naturligt, säger Malin Åkerblad. Foto: Privat

– Vi vill få bort skadegörelsen från skolgårdarna och om vi kan få bort ungdomarna som hänger där, sker det naturligt, säger Malin Åkerblad.
Foto: Privat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Än så länge har ungdomsskrämmorna installerats på fyra förskolor i kommunen. Man förväntar sig att det leder till att bråkstakarna slutar hänga på skolgårdarna kvällstid. Men det handlar också om pengar.

– Vi försöker minska skattebetalarnas utgifter till skadegörelse såsom krossade rutor och klotter, säger Malin Ekblad.

Vilka platser ungdomarna kommer söka sig till istället för skolgårdarna tar man mindre hänsyn till.

– De får gärna hänga någon annanstans. Vi har ett rikt fritidsliv i Skurups kommun och det finns ställen som ungdomarna kan gå till, säger Malin Ekblad.

Här kan du lyssna om du hör ljudet.

Text: Teodor Dimblad


FAKTA OM ”MOSQUITON”:

•  2005 utvecklades larmet av Howard Stapleton och började säljas samma år.

• 2006 tilldelades uppfinningen Ig Nobelpris. En parodi på originalet som prisbelönar gärningar som först får folk att skratta och sedan tänka efter.

• I dag används tekniken av myndigheter och privatpersoner i hela Europa, främst i Storbrittanien.

• Tekniken har mött kritik från flera håll, inte minst människorättsgrupper, som anser att den är kränkande mot unga.

• På ett antal platser i Europa har larmtekniken förbjudits.

 

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Trygghet på riktigt - 31 trygghetsåtgärder i Norrtälje Kommun - SD Norrtelje

Kommentarerna är stängda.