Blinda Mait Nilsson fick vänta själv på perrong när ledsagare dröjde

Mait Nilsson, 72, med ett av av sina alster.

Mait Nilsson, 72, får utlopp för sin konstnärlighet genom keramik. Nu är hon osäker på om hon kan förlita sig på lokaltrafik och ledsagarverksamhet för att ta sig till sina lektioner.

SKURUP. Blinda Mait Nilsson fick vänta ensam på Malmö central i över 90 minuter. Nu är hon osäker på om hon vågar förlita sig på ledsagarverksamheten. 

På tisdagskvällen den 18 september var Mait Nilsson på väg hem från Osby. Tanken var att en ledsagare skulle finnas på plats på perrongen när hon steg av.

– Det är många förbindelser för att ta sig mellan Skurup och Osby, så jag behöver en del hjälp, säger Mait Nilsson.

Hon var på väg hem från en keramikkurs som hon går på två gånger i veckan. Hon är konstnär i grunden och har på sistone börjat intressera sig för just keramik.

– Det var faktiskt mina barn som övertalade mig. Jag brukade måla innan men det går inte sedan jag blev blind. Jag kände bara att jag var tvungen att göra något konstnärligt igen, säger Mait Nilsson.

Att ta sig fram och tillbaka från kursen är en utmaning men fram tills den 18 september gick det bra. Tanken är att hon ska få  hjälp mellan folkhögskolan och tågstationen i Osby där hon tar tåget mot Malmö. Där ska en ledsagare möta henne på perrongen och hjälpa henne till tåget mot Skurup.

Men när Mait Nilsson steg av tåget på Malmö central klockan 19:00 var det ingen där. Efter att ha väntat i fem minuter började hon bli orolig.

– Han skulle ju vara där och jag hade nästan inget batteri kvar på min mobil, säger Mait Nilsson.

Efter att ha ringt flera samtal lyckades Mait Nilsson nå ledsagaren som är anställd hos ett stort taxibolag. Han verkade tro att det var frågan om en vanlig taxikund.

– Han sa att han inte kunde hitta mig och att han väntade ute på parkeringsplatsen. Eftersom jag är blind går det inte för mig att ta mig dit från perrongen på egen hand, säger Mait Nilsson.

Chauffören skulle ha kommit och hämtat Mait Nilsson på perrongen. I stället stod hon och väntade i 90 minuter helt ensam. Sedan lyckades hon få tag på sin man Leif Nilsson som befann sig hemma i Skurup. När han hörde vad som hade hänt började han direkt ringa upp de ansvariga på kommunen.

– De var först väldigt defensiva och sa att det stod i deras papper att någon skulle vara där för att möta henne. Det dröjde ett tag innan de förstod vad som hade hänt och blev mer tillmötesgående, säger Leif Nilsson.

Efter över nittio minuters väntan på perrongen kom det slutligen en ledsagare för att möta Mait Nilsson.

– De ville då sätta mig på tåget till Skurup. Då sa jag att de faktiskt får skjutsa mig hem efter allt detta, säger Mait Nilsson.

Mait Nilsson har nu skickat in ett klagomål till kommunen. Men varken hon eller hennes make är särskilt hoppfulla.

– Det är så många mellanhänder. De sa att de skulle utreda det, men vår anmälan ligger säkert underst i någon hög, säger Leif Nilsson.

Skånetrafiken är de som är ytterst ansvariga för ledsagarverksamheten som Mait Nilsson använt sig av.

”Vi beklagar att Mait fått stå och vänta på ledsagning. Det ska inte inträffa, utan ledsagningen måste fungera.  I detta fall verkar det vara en rad olika, olyckliga omständigheter som gjort att det blivit missuppfattningar. Vi är givetvis jätteledsna för detta och ser över om det är någonting vi skulle kunna gjort annorlunda”, uppger Anders Engzell från Skånetrafikens presstjänst i ett mail till Skurupsposten .

När det kommer till framtiden är Mait Nilsson osäker. Upplevelserna med ledsagare och lokaltrafik är avskräckande.

– Jag vet inte om jag vågar förlita mig på denna verksamhet igen, säger Mait Nilsson.

Text: Isak Santesson
Bild: Isak Santesson