Höstdag för alla

För den som vill ha en aktiv heldag ute i naturen ges möjlighet på söndag. I strövområdet Snogeholm kan allmänheten prova på olika vildmarksrelaterade aktiviteter.

– Vi vill visa på vilken härlig natur Skåne har. Den är skiftande och har allt från granskog i mellersta Skåne till väldigt platt och sandig tallskog. Det finns också helt olika djur- och naturliv. Det finns många möjligheter, säger Agneta Borgström, kommunikatör på stiftelsen Skånska Landskap.

Detta är femte året som de arrangerar den så kallade ”höstdagen”.

Själv är hon en vattenmänniska och rekommenderar därför att prova på att paddla kanot, det ska hon försöka hinna med. Men det kommer att finnas något för alla, även för dem som helst håller sig på land. Bland annat kan man prova på att åka häst och vagn, göra sin egen äppelmust, fågelspana, prova på pilbåge eller tillverka sin egen lilla träbåt.

Förra året arrangerades ”höstdagen” i Fulltofta Naturcentrum. Det kom 1 500 personer. Hur många som dyker upp i år är lite svårt att förutsäga.

– Äppelmarkanden i Kivik är den här helgen. Antingen är det bra för att många är i området eller så är det en nackdel. Vi har gjort vårt bästa med marknadsföring. Det blir som det blir, jag är glad om det kommer 500 personer det vore inte en besvikelse, säger Agneta Borgström.

Målet med dagen är att ge något tillbaka till skåningarna.

– Stiftelsen är finansierad med skattepengar och vi vill visa, framför allt för dem som bor i södra Skåne, att vi finns här. Vi vill locka ut folk och få skåningar att röra på sig men det handlar inte bara om motion. Det handlar också om att bara vara ute i naturen. Man kan ligga under en gran, det är också nice. Eller plocka svamp, säger hon.

Text: Cornelia Smedberg
Bild: Ebba Bergström

Höstdagen i Snogeholm bjuder på aktiviteter både på vatten och land.

Höstdagen i Snogeholm bjuder på aktiviteter både på vatten och land.