Djurpark öppnar på Nils Holgerssongymnasiet

SKURUP. Nu ska Skurup få sin egen djurpark. Med den hoppas Nils Holgerssongymnasiet ge barn både kalvpussar och bredare förståelse för jordbruk. 

Göran Thorsson har svårt att säga vad barnen på besök tycker är roligast. Deras intressen är varierande.

– Många barn gillar att provsitta i traktorn. Andra tycker om grisarna och getterna. När vi har griskultingar kan man klappa dem och det brukar vara uppskattat. Men det som barnen gillar mest är nog ändå kalvarna. Kalvarna gillar att pussas och slickas och det tycker barnen är roligt.

Varje år kommer det cirka 5000 förskolebarn på besök till Nils Holgerssongymnasiet. De kommer dit för att titta och klappa på djuren och genom skolan få en djupare förståelse för jordbruk.

– Många barn är övertygade om att mjölk kommer från fabrik. Likadant med kött. De tror inte att kotletter kommer från grisar. Vi vill upplysa barnen om var maten kommer ifrån, säger Göran Thorsson som är djuransvarig på skolan.

Med djurparken hoppas de både kunna locka fler besökare och elever till skolan.

Redan idag finns många djur att titta på. Det finns grisar, kor, getter och dvärgåsnan Daisy. Vem som helst kan titta förbi. Hör man av sig i förväg, säger Göran Thorsson att man kan få en guidad tur. Med djurparken vill de utveckla den biten.

– Vi vill hela tiden förbättra oss och utveckla för eleverna. Vi vill göra det ännu trevligare att komma hit och ha ännu mer att titta på, säger Göran Thorsson.

Djurparken kommer att byggas och skötas av skolans elever med hjälp av instruktörer. Anläggningseleverna fixar gångarna och sätter upp staket. Eleverna på djurlinjen ska ta hand om djuren. På helgerna och under somrarna anställs elever för att sköta verksamheten.

Skolan hoppas mycket på att locka till sig småbarnsfamiljer till djurparken.

– Vi vill lyckas få ut att detta är ett ställe man kan komma till när man vill. Att barnen som familjerna har med sig ska få så mycket positivt med sig att de i framtiden vill gå på skolan.

Nils Holgerssongymnasiet vill att djurparken och gymnasieskolan ska vara tydligt sammankopplade.

– Samtidigt som folk går runt i djurparken kommer vi att upplysa dem om att det är en gymnasieskola, säger Göran Thorsson.

Sommaren 2019 hoppas skolan kunna slå upp dörrarna till djurparken.

Text: Arvid Brandström